maandag 9 mei 2016


Lokale belastingen


Vanuit het Gemeentefonds ontvangen de gemeenten het merendeel van hun inkomsten. Iedere keer geeft het enorm veel heisa als er iets veranderd moet worden aan de parameter van het fonds. Het is lastig het iedereen naar zijn zin te maken. Dan weer protesteren de grote gemeenten ; daarna weer de kleine.

Geen wonder dat er stemmen opgaan om het Gemeentefonds sterk te hervormen en in omvang te reduceren. Rond het ministerie van Binnenlandse Zaken, het parlement en de VNG pleiten stemmen voor een grondige herziening.

Onlangs heeft ook de Raad voor de Financiƫle Verhoudingen zich hiervoor uitgesproken. De gemeenten zouden meer ruimte voor lokale belastingheffing moeten krijgen. Hierbij wordt vooral gedacht aan verruiming van de mogelijkheden voor OZB-belasting. Deze verhoging zou dan niet boven op de inkomsten uit het Gemeentefonds komen , maar in plaats hiervan.

Op  dit punt zit meteen ook het zwakke punt. Er van alles dat pleit voor verruiming van de lokale belastingen, maar de praktijk heeft ook geleerd dat gemeenten zich nauwelijks iets laten liggen aan adviesnormen voor de OZB door het Rijk. Zij lappen deze aan hun laars. Voorbeelden zijn er te over, zelfs heel dichtbij.

Als de ruimte voor lokale belastingen er inderdaad komt, zal heel goed moeten worden vastgelegd dat de belastingdruk vanuit het Rijk evenredig daalt. Ander wordt de belastingbetaler in de aap gelogeerd.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185