maandag 2 mei 2016



                                      Er is meer aan de hand


Het ED heeft vorige week uitgebreid stil gestaan bij de politieke problemen in verschillende gemeenten in  Zuidoost Brabant. Deze problematiek heeft geleid tot het ontslag van nogal wat wethouders in de regio. De teller staat sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen nu al 16. En we zitten pas halverwege de rit. Ter vergelijking, in de vorige raadsperiode, van 2010-2014 legden in deze regio 19 wethouders het bijltje er bij neer. Om verschillende redenen. In de raadsperiode 2006-2010 stapten 25 wethouders op.

De meest recente wisselingen vonden plaats in  Eersel, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Nuenen en Son en Breugel . Daarbij sneuvelden zeven wethouders.

Het aantal opgestapte wethouders in Zuidoost-Brabant is opvallend. Eerder dit jaar bleek uit een landelijk onderzoek van kennisplatform De Collegetafel nog dat het aantal gevallen wethouders zeer laag was. Sinds de invoering van de dualisering in het lokaal bestuur in 2002 waren er vorig jaar landelijk, afgezien van de verkiezingsjaren, nooit zo weinig wethouders tussentijds onderuit gegaan. Maar in de regio sloeg de vlam pas begin dit jaar in de pan.

Ook opvallend is dat halverwege deze raadsperiode tientallen raadsleden gestopt zijn omdat ze het raadslidmaatschap te belastend vinden. Niet te combineren met een gezin of een baan. In Zuidoost-Brabant ligt ook bij raadsleden het aantal vertrekkers halverwege de periode al op het hetzelfde niveau als in de gehele voorgaande vier jaar. Dat zijn er volgens de krant nu 42, één minder dan in de hele periode 2010-2014.

Niet alle aftredens kun je over een kam scheren. Er zijn duidelijke verschillen. Maar ook overeenkomsten. Nogal wat wethouders blijken zich te vergissen in de zwaarte van het ambt en rompslomp die het met zich mee brengt.  Toch moeten we niet licht tillen aan het feit dat zoveel wethouders voortijdig vertrekken. Het systeem zoals het nu functioneert, voldoet kennelijk niet meer aan de gewijzigde omstandigheden. Door de coalitieakkoorden worden wethouders de speelbal van de coalities en delven zij bij conflicten - groot of klein, dat doet er niet toe- het onderspit. Misschien moeten we wel van deze coalitieakkoorden af.  Raadslid.nu  heeft hier onlangs plannen voor ontwikkeld.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185