maandag 23 mei 2016


Advies bureau Berenschot aan de Peel.


De conclusies van bureau Berenschot zijn duidelijk: De gemeenten Deurne, Asten, Someren, Gemert-Bakel en Laarbeek moeten in staat zijn vanaf 2017 samen hun zorgtaken uit te voeren. Ze hoeven dan geen gebruik meer te maken van de diensten van voormalig partner en besparen daarmee jaarlijks in totaal 900.000 euro. Zo lees ik in het ED.

Eind vorig jaar liep de zorgsamenwerking van de zes Peelgemeenten (Peel 6.1) op de klippen; Helmond trok de stekker eruit. Omdat de zorgverlening natuurlijk gewoon door moest, verlengden de andere gemeenten hun zogeheten dienstverleningsovereenkomsten met wel nog met een jaar.

In een businesscase becijfert bureau Berenschot dat Deurne, Asten, Someren, Gemert-Bakel en Laarbeek voor de uitvoering van hun zorgtaken (wmo, jeugd, bijstand, minima en schuldhulpverlening) samen toe kunnen met 52,8 fte. Dat is aanmerkelijk minder dan de 65,0 fte die besteed worden aan de uitvoering van de zorgtaken van de vijf. Het advies van Berenschot is dan ook de banden met de stad op dit vlak te verbreken. Nogal een visie die wat kort door de bocht is. Ik ben benieuwd naar  de onderbouwing.

De gemeenten binnen 'Peel 5.1' willen zo lokaal mogelijk gaan opereren. Maar net als eerder de medewerkers van Peel 6.1 moeten straks ook die van 5.1 op één plek bij elkaar zitten, stelt Berenschot. Anders wordt de organisatie te kwetsbaar. En er moeten de komende maanden qua personeel twee slagen worden gemaakt. Er is sowieso inzet van tijdelijke krachten nodig om er zeker van te zijn dat op 1 januari alles staat. Daarnaast heeft Peel 5.1 op dit moment zowel getalsmatig als kwalitatief nog onvoldoende capaciteit om alle zorgtaken te kunnen uitvoeren, aldus Berenschot. Vraag is en blijft hoe lokaal blijven de lokale zorgtaken. Samenwerken veronderstelt dat je zaken gezamenlijk doet en gestructureerd op dezelfde manier. Hierin zit de winst.

Verder verdient ook de inrichting van systemen (ict) de nodige aandacht. En binnen Peel 5.1 moet nog worden gekeken naar de verdeling van de kosten, concludeert Berenschot.

Er moeten dus nog heel wat knopen worden doorgehakt!

Ondertussen neemt de FNV na de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep het initiatief. Deze advertentie ondersteund  door verschillende partijen verscheen maandag in de dagbladen:





Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185