maandag 30 november 2015



Het morele kompas



Toen ik afgelopen vrijdag in het dagblad Trouw een beetje bij toeval  de afscheidsrede van Gabriel van den Brink aan de universiteit van Tilburg las, moest ik onwillekeurig terugdenken aan de algemene ledenvergadering van het CDA- Laarbeek van een paar dagen geleden. Op deze vergadering ging het  vooral om de betekenis en inhoud van het begrip christen-democratisch in de naam van het CDA.

Volgens van den Brink is de politiek moreel leeg. Kiezers verwachten van politici dat zij duidelijke morele keuzes maken en daar helder over communiceren. In plaats daarvan vallen politici terug op een soort technologisch bestuursdenken zonder enige morele inhoud. Niet vreemd dat er breed een onvrede over de politiek ontstaan. Met name de middenpartijen die hun ideologische bevlogenheid willens en wetens hebben ingeleverd, krijgen de wind van voren. PvdA,CDA en VVD spreken volgens van de Brink vrijwel alleen nog de taal van het economische belang.

De scheidende Tilburgse hoogleraar velt een hard oordeel. Er wordt volgens hem in Nederland wel voor het volk maar nauwelijks door het volk geregeerd. Men zou dit als een tekort aan democratie kunnen kenmerken. De vragen die zich de laatste tijd aandienen, zijn steeds meer moreel van aard. Bij vragen over de economische crisis, de uitbreiding van de Europese Unie, de vluchtelingen, de inrichting van het onderwijs,de Islam, de recente aanslagen spelen voortdurend morele overwegingen. De politiek wijkt hiervoor terug. Geen wonder dat de burger terugwijkt en zijn handen van de politiek aftrekt.

Politici zijn volgers geworden in plaats van voorgangers. Zij laten zich teveel leiden door de waan van de dag; de peilingen zijn belangrijker dan waar het in feite omgaat. Ondergeschikte zaken worden hoofdzaken. Voor waar het eigenlijk omgaat duiken zij weg. Eigenlijk nemen zij hun verantwoordelijkheid niet. Het morele kompas is troebel geworden.  Het is zaak dit morele kompas weer snel te vinden. CDA-Laarbeek is hier goed bezig met een interne discussie over de grondslagen en uitgangspunten van de partij. Wat ons inspireert, moeten praktisch gaan vertalen. En de hierbij behorende verantwoordelijkheid moeten we nemen.

De tijd dringt

 Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185