zondag 15 november 2015



Profielschets van de nieuwe burgemeester

 


De gemeenteraad heeft afgelopen donderdag de profielschets voor de nieuwe burgemeester vastgesteld. Volgende week zal deze aangeboden worden aan de commissaris van de koning. Ook heeft de raad de vertrouwenscommissie benoemd die een voordracht aan de raad gaat doen. Naar verwachting zal medio 2016 de benoeming van de nieuwe burgemeester van Laarbeek afgerond worden. Hiermee komt een einde aan een voor Laarbeek pijnlijke periode.

Het eerste wat aan de profielschets opvalt, is de lengte. Het is een verhaal geworden van acht pagina’s, waarin de raad het gewenste profiel van de nieuwe burgemeester van Laarbeek beschrijft. De burgers van Laarbeek zijn uitdrukkelijk uitgenodigd geweest om hun bijdrage aan het opstellen van het profiel te leveren. Ik weet niet of hiervan veel gebruik is gemaakt. In iedere geval kan gezegd worden dat iedereen de kans heeft gehad.

Ik hoop niet dat het ED de toon zet met het verslag van de laatste raadsvergadering. Heel opvallend kopte de krant met “” Laarbeek wil geen “ popie jopi ” als burgemeester. Volgens het ED moet de nieuwe burgemeester van Laarbeek geen popie jopie zijn en zeker ook geen “ allemansvriend ” of “ betweter ”. Dank je de koekoek, zou ik haast zeggen. Overigens zijn deze kwalificaties niet terug te vinden in de profielschets, maar een eigen interpretatie van de krant.

De profielschets is heel helder in de omschrijving van de persoon die de raad zoekt als nieuwe burgemeester. Kernachtig staat het helemaal aan het begin van de profielschets geschreven: de raad zoek een verbinder met een stevige persoonlijkheid en een positieve uitstraling die doelgericht en met een open en menselijke houding in het belang van de gemeente het beste in anderen naar voren weet te halen.

In de profielschets wordt dit nader omschreven. Letterlijk staat er:
“ Naast de basiseigenschappen zoals identificerend en bindend vermogen, integer, onafhankelijk, stressbestendig en signaalgevoelig, die alle onlosmakelijk verbonden zijn aan het ambt van burgemeester, verwachten wij van een burgemeester dat hij in zijn verschillende rollen over een toegesneden palet aan eigenschappen beschikt. Onze bestuurlijke opgaven vragen om een burgemeester met aantoonbare bestuurlijke ervaring en een academisch werk- en denkniveau.”

Terecht schrijft de voorzitter van de Vertrouwenscommissie, Mevr. van de Zanden, in haar voorwoord bij de profielschets dat Laarbeek “ een man of vrouw zoekt die de bestuurlijke uitdagingen niet uit de weg gaat.”
Een kandidaat die hieraan voldoet, is een geschikte burgemeester voor Laarbeek. Als hij daarenboven ook nog een innemend een empathische persoonlijkheid is, krijgen we een burgemeester die kan uitgroeien tot het boegbeeld van Laarbeek.

Aan de vertrouwenscommissie de zware taak deze persoon te zoeken. Sine ira et studio, zeg ik Tacitus na. Onbevooroordeeld dus.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185