zondag 1 november 2015


Duurzaamheid


Bij de Kadernota medio van dit jaar lanceerde het Laarbeekse college van B en W een opvallend plan om de duurzaamheid in Laarbeek een flinke push te geven. Het college trok hiervoor een miljoen euro uit. Dit bedrag was bedoeld als aanjaaggeld voor nieuwe ideeën en initiatieven om de samenleving toekomstbestendig en duurzamer te maken De burgerij zou uitgenodigd worden om plannen en voorstellen te ontwikkelen. Naast dit aanjaaggeld stelde het college € 50.000, - structureel beschikbaar om deze plannen te verwezenlijken.

Toekomstbestendigheid en duurzaamheid waren twee begrippen die als een rode lijn door de kadernota liepen. Het nieuwe college heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Terecht. In de MooiLaarbeek  Krant zei Tonny Meulensteen bij de presentatie Van de Kadernota 2016: “ Wij geloven in duurzaamheid en betrokkenheid van de burgers. De komende jaren zal je ons veel horen over ‘toekomstbestendigheid’. Daar streven wij voor.” Doelbewust koos het college voor deze aanpak en niet voor het drukken van de lasten. Dit zou op lange termijn niets opleveren. Dit idee omtrent duurzame, innovatieve projecten daarentegen wel. Vastomlijnde plannen had het college nog niet, toen het deze ideeën lanceerde.

Dit laatste dreigt nu het college de das om te doen. Sinds de lancering van het plan en nu hebben we nauwelijks nog iets van de invulling mogen vernemen. Het blijft oorverdovend stil. Achter de schermen zal ongetwijfeld had gewerkt worden aan de vormgeving van dit initiatief. Er zijn gesprekken geweest met bedrijven en verenigingen, maar van dit alles komt nauwelijks iets naar buiten. Wethouder Briels die dit project trekt, is op dit terrein nog volledig onzichtbaar. Wel spelen verenigingen en particulieren al op het aanbod in. De gemeente blijft het antwoord nog schuldig omdat de criteria voor toekenning nog niet zijn vastgesteld. Zo wacht iedereen op iedereen.

Het duurt allemaal te lang. Hierdoor lijkt ook het enthousiasme voor dit project af te nemen en ja zelfs helemaal niet van de grond te komen. Toen het plan gelanceerd werd, was er geen vastomlijnd plan. Het lijkt erop dat de gemeente intern eerst de zaken op een rijtje wil hebben alvorens het naar de burgerij wilde gaan. Dit lijkt mij een verkeerde keuze en een uiting van oude politiek: eerst de plannen tot in de puntjes klaar hebben en dan pas naar de burgers gaan. Waarom niet omgekeerd gewerkt? Eerst naar de burgers gaan met het idee en daarna samen met hen de plannen opzetten en uitwerken. Echte burgerparticipatie dus!

Het is nog niet te laat om het tij te keren. Maar de gemeente moet dan wel snel de steven keren en niet langer in de afgezonderdheid van het gemeentehuis de plannen ontwikkelen. Durf in te zetten op de vernieuwende kracht van de mondige burgers en verwerf zo draagvlak voor dit project, dat niet mag mislukken. In verbinding met de burgers is winst te behalen, aan de voorkant dus. Niet met voorgekookte plannen. De tijd dat gemeente plannen bedacht en dat de burgerij dan wel zou volgen is voorbij. Burgers, verenigingen en marktpartijen heb je hierbij heel hard nodig.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185