dinsdag 17 november 2015



Algemene Ledenvergadering CDA Brabant


Zaterdag j.l. werd de algemene ledenvergadering van het CDA Brabant gehouden. Ze vond plaats in het mooie Goirle. De vergadering werd goed bezocht. Opvallend was dat er meer dan in het verleden niet alleen grijzer koppen aanwezig waren, maar ook opvallend veel jongeren. Een bewijs dat de partij op de goede weg en dat de standvastige en eerlijke wijze waarop Buma oppositie voert, aanspreekt. Niet alleen de Statenfractie is verjongd; in het kielzorg hiervan vindt ook een verjonging van de partij plaats.

Deze verjonging bleek ook uit de wisseling van voorzitter. De algemene ledenvergadering van zaterdag stond in het teken van het afscheid van de met grijs haren getooide voorzitter Wil van der Kruijs en de benoeming van een nieuwe jonge voorzitter, Inge van Dijk uit Gemert. Uit alles bleek dat de scheidende voorzitter in de afgelopen vier jaren een enorm krediet in de partij en daarbuiten heeft opgebouwd. Zelf deed hij er nogal laconiek over, maar het is wel de waarheid. Inge Van Dijk hield een indrukwekkende maidenspeech. Sinds zaterdag weet iedereen in CDA Brabant wie Inge van Dijk is.

Hoofdmoot van de vergadering was de discussie over het vluchtelingenvraagstuk. Hirsch Ballin verzorgde de inleiding. Dit keer koos hij voor een meer praktische insteek dan de staatsrechtelijke die we van hem gewend zijn. Dat was verfrissend. ”Begrensde medemenselijkheid ” had hij als titel voor zijn inleiding gekozen. Pieter van Geel trad op als discussieleider. In de discussie viel met name de inbreng van Ton Rombouts op: “ Je moet het vraagstuk met hoofd en hart benaderen “, zei het kersverse Eerste Kamerlid van het CDA. Een benadering met hart, hoofd en ziel zou de christen-democratische aanpak moeten zijn in alle steden en dorpen. Terecht herinnerde Rombouts aan de zeven werken van barmhartigheid waarin o.a. ook sprake is van het herbergen van vreemdelingen.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185