zondag 29 november 2015


Meer dan asociaal

 

In het ED verscheen enkele dagen geleden een artikel over de opvang van asielzoekers in Zuidoost-Brabant. De schaamte die ik al voelde toen ik enige tijd geleden de reactie van het Laarbeekse college op het verzoek om mee te werken aan de noodopvang van asielzoekers las, kwam weer bij op toen ik dit artikel in het ED las. Een soort plaatsvervangende schaamte. Ik denk dat velen dat met mij ook zo gevoeld hebben.

Het artikel is een analyse van de opvang in de regio tot nu toe. Gezien alle ontwikkelingen is het niet te verwachten dat de stroom snel gaat opdrogen. De krant verwacht  in tegenstelling tot eerdere geruststellende berichten vanuit het COA en Den Bosch dat er binnenkort weer een beroep op gemeenten zal moeten worden gedaan voor noodopvang. Het is volgens de krant slechts een kwestie van tijd dat er weer een beroep op gemeenten moet worden gedaan. Geen gemeente in Zuidoost-Brabant zal er aan ontkomen.

Wat mij in het artikel in het bijzonder opviel, was de sneer aan het einde van artikel naar de gemeenten Asten en Laarbeek. Letterlijk schreef het  ED:
“Terwijl het 'alle hens aan dek' is, stellen gemeenten als Laarbeek en Asten dat de opvang niet bij de aard van de dorpen zou passen. Op de lijst van de veiligheidsregio staan echter wel degelijk geschikte locaties, als sporthal  De Schop in Asten en D'n Ekker in Beek en Donk. Het is dan ook logisch dat ook deze gemeenten aan de bak moeten.”

Met de strekking van het artikel ben ik het volkomen eens. En zeker met de laatste alinea, waarvan ik hierboven een essentieel onderdeel heb geciteerd. De gemeenten Laarbeek en Asten nemen in tijden van nood een volledig amoreel en asociaal standpunt in. Natuurlijk staat niemand te wachten op het huisvesten van grote groepen asielzoekers in kleine gemeenschap, maar als de noodzaak er is, kun je je als gemeente daaraan niet onttrekken. Het is een humanitaire plicht om hulp te bieden. Het is zelfs een van de zeven werken  van barmhartigheid, de vreemdelingen huisvesten.

Hoe verzin je het als college om ook maar te denken dat de opvang niet zou passen bij de aard van het dorp? Het staat niet letterlijk in de brief, maar tussen de regels door proef je het. Deze morele plicht afkopen met het aanbod een aantal statushouders extra te zullen huisvesten is hypocriet. Aan de opdracht 33 statushouders te huisvesten hebben we immers nog niet eens kunnen voldoen.

Burgemeester en wethouders, U denkt toch niet serieus dat de Laarbeekse bevolking zo achterlijk is dat zij de confrontatie met asielzoekers niet aan kan? Waarom kan wat elders wel kan, hier dan niet?  De aard en structuur van de Laarbeekse dorpen is toch niet totaal anders dan die van Gemert-Bakel b.v. waar de noodopvang wel kon. Met dit antwoord en reactie heeft het college het verkeerde signaal afgegeven. En dat terwijl B en W in deze omstandigheden juist het voortouw had moeten nemen en de bereidheid om mee te werken had moeten tonen.

Een gemiste kans dus. Jammer. Hoe snel gaat Laarbeek zich revancheren ?

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185