dinsdag 24 november 2015



Nogmaals de lezing van Putters


Gisteren heb ik verwezen naar een recent  rapport van de rekenkamer van Maastricht en de Kees-Lunshoflezing van Kim Putters, de directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Putters had zijn  lezing als titel meegegeven Maatschappelijke tegenstellingen en het vertrouwen in  de democratie. Dit vertrouwen staan duidelijk onder spanning. Putters gaf er enkele heel saillante voorbeelden van. Op een paar onderdelen van zijn lezing ga ik hieronder nader in. De gehele lezing is te lezen op http://www.nieuwspoort.nl/wp-content/uploads/Kees-Lunshoflezing-18-november-2015.pdf

Een groeiende groep mensen voelt zich volgens Putters steeds minder gehoord in de politiek en keert zich af. We vieren dit jaar het 200 jarig bestaan van ons Parlement, maar bij de officiële viering daarvan sprak niemand over die groep. De Tweede Kamervoorzitter  benadrukte in positieve zin dat de afstand tussen politici en burgers kleiner is dan ooit. Aangezien het Sociaal en Cultureel Planbureau in diezelfde week een rapport uitbracht over de groeiende afstand van burgers tot het politieke systeem, riep dat bij mij natuurlijk vragen op. Wij zien juist een groeiend democratisch tekort.

De Nederlandse bevolking is door opleiding, gezondheid en betere technologische toepassingen tot meer inspraak, informatieverwerking en medezeggenschap in staat en wordt daar ook toe opgeroepen, maar het politieke systeem beweegt daar juist vanaf door in de praktijk de zeggenschap niet afdoende bij publieke voorzieningen te voegen, de inkomsten niet bij de lokale uitgaven te brengen en de democratische controle niet op de veranderingen aan te passen. Ook de pers worstelt met zichzelf. Door dit alles wordt de zeggenschap van mensen eerder verkleind dan vergroot en heeft een kleine politieke en media-elite meer macht dan noodzakelijk en wenselijk is.

 Het SCP volgt al jaren het vertrouwen van Nederlanders . Steevast ligt het vertrouwen in de Regering en het Parlement het laagst, zo rond de 40% tot 50%. De media genieten stabiel vertrouwen bij 2 zo’n 60% tot 65% van de bevolking. De grote Nederlandse ondernemingen doen het ook goed, al is dit vertrouwen met de bonus- en bankendiscussies en buitenlandse overnames onder druk komen te staan. Rechters, Burgemeesters en de Koning genieten doorgaans het meeste vertrouwen. Je zou bijna denken dat we de gekozen burgemeester voorbij zijn, maar dat is een vergissing. Mensen willen hun bestuurders wel kiezen, maar wantrouwen de politiek eromheen.

Volgens Putters hebben we actieve lokale rekenkamers nodig die de uitgaven controleren op doelbereik. Veel gemeenten hebben er in het kader van bezuinigingen een slaapkamer van gemaakt, maar dat kan echt niet. Er is niet een kleinere maar betere ambtenarij nodig die kritisch en deskundig is en bovenal in de huid van burgers kan kruipen. Een overheid die niet oplegt, maar vragen stelt. Daar zijn die rekenkamers en goed geëquipeerde griffies voor nodig. Menig collegepartij won de verkiezingen met een pleidooi voor bezuinigingen hierop. Volgens Putters ze zichzelf en onze democratie in de vingers. En hij citeert tot slot Hermans Tjeenk Willinks uitspraak uit september 2015: macht zonder voldoende tegenmacht wordt absolute macht.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185