zondag 22 november 2015



Aanslag op Europa


“ Op dag een konden we het niet geloven, op dag twee begon de rouw. Op dag drie waren we kwaad, op dag vier waren we bang, op dag vijf schoten we raak. Op dag zes wisten we het ook niet meer.” Dit schreef Roos van Tongerloo deze week in Vrij Nederland. Het geeft goed weer hoe de meeste Nederlanders de aanslagen in Parijs ervaren hebben. In hetzelfde artikel schreef zij ook dat wanhoop  vruchtbare grond is voor waanbeelden. Een nieuwslezer van Fox News verraste de kijker met een quote van Vladimir Poetin  over de strijders van Daesh: ‘To forgive the terrorists is up to God but to send them to him is up to me.’ Woorden, groter dan die van Ahmed Aboutaleb , die vorige week zaterdag tegen de NOS zei dat het tijd is om die 40.000 tot 50.000 mensen die zich hebben aangesloten bij IS weg te vagen.
Treffender dan deze zijn de woorden die de Britse filosoof Bertrand Russel in 1959 gebruikte in een interview in het BBC-programma Face tot Face: “ Ik moet zeggen: liefde is wijs, haat is dwaas. In een wereld die steeds meer verbonden is, moeten we leren elkaar te tolereren, moeten we leren te accepteren dat mensen dingen zeggen die we niet leuk vinden. Alleen zo kunnen we samen leven. En om samen te kunnen leven en niet samen te sterven, moeten we een soort naastenliefde en een soort tolerantie aanleren die absoluut essentieel is voor het voortbestaan van het menselijk leven op deze planeet.” Woorden die tijdloos zijn en tegelijkertijd actueler dan ooit.
Alle grenzen moeten dicht. Iedereen die naar radicalisme neigt, moet worden opgesloten in een interneringskamp. IS moet worden weggevaagd. Na een aanslag viert krachttaal vaak de boventoon. Ook nu weer. En niet alleen bij de man in de straat. Bovenstaande uitspraken zijn afkomstig van Europese burgemeesters, ministers en partijleiders in reactie op de aanslagen in Parijs. Zelfs personen die normaal gesproken de redelijkheid zelve zijn,willen lucht geven aan hun verontwaardiging, hun gebrek aan controle over de situatie en misschien wel hun angst.
De aanslagen in Parijs hebben ons overvallen. De shock in Europa is heftig. De Franse president François Hollande zei dat Frankrijk in  oorlog is met Daesh ( IS). De  Nederlandse minister-president Mark Rutte zei het hem na. Buma vindt dat Nederland als de wederga in Syrië moet gaan bombarderen. Het debat afgelopen donderdag in de Tweede Kamer over de aanslagen in Parijs was waardig. Dit keer weinig gehakketak, de zaak zelf stond centraal. Deze eendracht hebben we nu vooral nodig. Daarbij mogen wij de dialoog met de aanhangers van de Islam niet uit het oog verliezen.
Velen vinden dat onze Westerse beschaving op het spel staat. IS wil chaos stichten met aanslagen en terreurdaden. Zo te zien slagen zij daar behoorlijk in. Europa zal de uitdaging moeten oppakken. Van de inherente kracht van ons antwoord hangt het voorbestaan van onze Westerse beschaving af en onze wijze van leven in een vrije , tolerante en open samenleving. De samenleving is het waard om verdedigd te worden. Wij moeten ons niet tegen elkaar laten uitspelen en terugvallen op oorlogsretoriek en autoritaire schijnoplossingen. Dat is immers waar de islamisten op uit zijn. En we moeten ons vooral niet bang laten maken.
Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185