woensdag 25 november 2015



Atlant



Raadsleden van de zes Peelgemeenten en Geldrop - Mierlo hebben zich de afgelopen weken moeten verdiepen over een veelomvattend besluit: de vorming van een nieuw regionaal werkbedrijf, Atlant de Peel. Deze organisatie moet vanaf 2016 er voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen uit de Peel  aan werk kunnen komen.

Raden worstelen met de massa papier die Atlant over hen uitstrooit. Een hele kruiwagen aan papier zei men in de Laarbeekse commissie vorige week. Er klonk ook twijfel of Atlant de hooggestemde  inzet wel waar zou kunnen maken. Ook kwam er deze week nog een studie Van Berenschot, waarin deze twijfel ook werd geuit.

Het risico dat die niet wordt gehaald is 'aanzienlijk', meent het bureau. De 7 (Peel)gemeenten willen de komende jaren veel uitkeringsgerechtigden laten uitstromen naar vast werk. Dat aantal moet stijgen van 300 in 2016 naar 900 in 2019. Dit moet dan een 'winst' voor het Werkbedrijf van 5 miljoen euro in 2019 opleveren.

Voor de 7 gemeenten is het aantal uitkeringsgerechtigden in 2016 geraamd op 4.651. De stuurgroep met wethouders vindt de doelstelling om dat aantal fors te verminderen wél verantwoord. Atlant heeft volgens de betrokken wethouders immers heel goede contacten met het regionale bedrijfsleven en is al jaren succesvol met het plaatsen van mensen met een beperking.

De directeur van Atlant, René Walenberg, verwerpt de kritiek van Berenschot. Hij noemt de ambitie van Atlant realistisch. “Bij bedrijven in de regio zijn genoeg banen te vergeven ” tekent het ED uit zijn mond op. Ook verwerpt hij de kritiek dat het aantal leidinggevenden bij het nieuwe werkbedrijf te groot zo zijn. De top van het bedrijf is in zijn ogen zeker niet te zwaar.

Ik weet het niet. Het klinkt allemaal wel heel erg ambitieus. In het verleden heeft Atlant goed gepresteerd en zijn targets meer dan ruim gehaald. Voor mij een reden om er toch wel vertrouwen te hebben , in het management  en de inzet van Atlant.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185