dinsdag 10 november 2015


Ledenbijeenkomst Rabobank


Jaarlijks pakt de Rabobank  Peel Noord flink uit voor haar leden. De bank zorgt voor een goede ambiance en een drankje en hapje. In het eerste gedeelte wordt informatie gegeven; het tweede informele gedeelte is bestemd voor ontmoeting en netwerken.

Dit jaar werd de bijeenkomst in  De Dreef in Aarle-Rixtel gehouden. Een 600-tal leden waren ingegaan op de uitnodiging. De avond werd gepresenteerd door Heleen van de Veerdonk en haar co-presentator Pieter Michielsen, de directievoorzitter  van de bank.

Over bankzaken gaat het nauwelijks nog op deze ledenontmoeting. Deze zijn gedelegeerd aan de Ledenraad. Op de ledenontmoeting doet de bank alle moeite om aan te tonen hoe de bank in de samenleving staat. Duidelijk wordt ook de bank hierin wil sturen. Alleen de hier achterliggende filosofie blijft in het duister. En toch dit laatste intrigeert mij: welke principes hanteert de bank als zij proactief nieuwe initiatieven wil ondersteunen?.

Uit de behaalde winst worden verenigingen en initiatieven ondersteunt. Aanvragen worden voorgelegd aan een commissie die de directie adviseert. Patrick van Veen , lid van deze Donatiecommissie, lichtte de handelwijze van de commissie toe. Helder en duidelijk. De bank gaat overigens steeds meer een onderscheid maken tussen donaties en sponsoring. Heel helder werd het onderscheid niet. Pieter Michielsen slaagde er niet goed in dit onderscheid duidelijk te maken.

In een aantal dorpskernen is geen Rabobank meer fysiek aanwezig. Voor deze kernen heeft de bank een jaarlijks bedrag van € 10.000,- per dorpskern gereserveerd om het leefklimaat in deze kernen te ondersteunen. De dorpsraden worden hierbij ingeschakeld voor advies aan de bank.

De hele avond klonk door dat de Rabobank het samen met de leden wil doen. Op zich is dit natuurlijk prima, maar het commerciële aspect van de bank blijft zo wel heel zwaar onderbelicht.

Ik blijf dit jammer vinden, al realiseer ik mij ook wel dat als je dit gedelegeerd hebt aan de Ledenraad, je niet moet zeuren. Maar toch.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185