dinsdag 1 december 2015


Als een tierelier


Van de zijde van de gemeente komen rooskleurige berichten over de verkoop van bouwkavels in De Beekse Akkers. De uitgifte loopt als een tierelier, zo is op het gemeentehuis te horen. Gelukkig denk je dan, want stagnatie in de verkoop van bouwgrond trekt nu eenmaal een lelijke streep door de gemeentelijke financiën. En we hebben nog meer plannen dan De Beekse Akkers die geld kosten. Denk b.v. maar eens aan Bemmer IV, waar de ontwikkeling na een veelbelovend begin ook stokt.

De positieve berichten over De Beekse Akkers staan in schril contrast met geluiden over voordurende stagnatie, al lijkt de bouwmarkt de laatste maanden enigszins aan te trekken. Nog onlangs verscheen een rapport van een werkgroep van de Metropool Regio Eindhoven onder voorzitterschap van de Helmondse wethouder Frans Stienen. 'Breken met grenzen' heet het rapport van de groep met daarin drie wethouders, de provincie, regionale marktpartijen en organisaties op het gebied van wonen.

De opstellers van het rapport vinden dat het getouwtrek tussen gemeenten op de woningmarkt in Zuidoost-Brabant moet stoppen. Het leidt alleen maar tot geldverspilling en onzinnige onderlinge concurrentie. Zuidoost-Brabant zou daarom op het gebied van wonen en voorzieningen bestuurd moeten worden als één gemeente. Hiermee heeft de werkgroep bepaald niet de handen op elkaar gekregen. Dus wederom een rapport dat de kast in kan.

Gemeenten kunnen beter te rade gaan bij de jongste studie van het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving. In Toekomstverkenningen 2030 en 2050 zijn interessante gegevens te vinden die de basis kunnen vormen voor een gefundeerd bouwbeleid van gemeenten.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185