maandag 7 december 2015

                                                                                                            

Winkelen in Laarbeek



Donderdag a.s. komt de retailnota in de raad aan de orde. Met deze nota legt de gemeente de kaders vast voor het economisch-ruimtelijk retail beleid binnen de gemeente. Deze kaders vervangen het beleid dat in augustus 2000 is vastgesteld in de nota “Advies en actieplan versterking winkelstructuur Laarbeek”.

Deze detailhandelsnota dateert uit het jaar 2000. Daarnaast heeft de Provincie in de Verordening Ruimte 2014 opgenomen dat ontwikkelingen van detailhandel met een bovenregionaal verzorgingsgebied moeten worden afgestemd in het regionaal ruimtelijk overleg (RRO). In het overleg van de sub- regio De Peel is afgesproken dat in Peelverband een visie op detailhandel zal worden geformuleerd.

 De retailnota is heel helder. De nota omschrijft het na te streven doel als volgt:

“ Om een goed voorzieningenniveau voor de inwoners van Laarbeek te creëren is het essentieel om er voor te zorgen dat het basisvoorzieningenniveau op orde is. Dit betekent versterken wat sterk is en zorgen dat gebieden toekomstbestendig zijn én het betekent niet meer investeren in kansarme gebieden. Alles behouden wat er nu is, is niet reëel. Dit vraagt om duidelijke keuzes en om een benadering die verder kijkt dan alleen detailhandel. Retail is een totaalproduct waarin alle betrokken partijen een eigen rol en verantwoordelijkheid hebben.”

Het is een goede retailnota geworden. Een opvallend aspect is de erg positieve waardering van de potentie van Lieshout als winkelgebied. De conclusie heeft mij zowel verrast als blij gemaakt. We moeten deze kans met beide handen aangrijpen.

In de nota en in de discussie hier om heen is er ook veel aandacht voor de Heuvel in Lieshout. De Heuvel moet weer haar centrumfunctie terug krijgen. Een terechte conclusie zou ik zeggen. We moeten hier wel heel voorzichtig mee omgaan. Vraag is of een supermarkt met schreeuwende reclames en veel te weinig parkeergelegenheid de meest geschikte invulling voor de Heuvel is. Ik denk het niet, omdat het afbreuk doet  aan de uitstraling van dit gebied. Heel veel dingen kunnen samengaan, maar bepaalde ook helemaal niet. Maar hebben we wel veel keuze?

 Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185