zondag 6 december 2015



De Beekse Akkers


 Iedere keer als ik over de Lieshoutseweg  langs het uitbreidingsplan De Beekse Akkers rij, doet de aanblik pijn aan mijn ogen. Het uitbreidingsplan De Beekse Akkers krijgt niet de uitstraling die ons destijds bij de vaststelling van het plan voor ogen stond. Zo moet ik tot mijn spijt vaststellen.

De Beekse Akkers is destijds ontworpen als een plan voor een centrale woningbouwlocatie van de nieuwe fusiegemeente Laarbeek. Al heel snel is deze opzet verlaten onder invloed van het  idee van “ terug naar de kern ” dat al snel  op geld deed. De Beekse Akkers werd gereduceerd tot uitbreidingsgebied voor hoofdzakelijk Beek en Donk. Het plan zou in fasen uitgevoerd worden.

Door de economische crisis stagneerden de bouwplannen. De verkoop van bouwkavel viel nagenoeg stil en het plan dreigde een verliespost voor de gemeente te worden. Onder druk van de provincie werd de voorziene fasering  teruggeschroefd. Fase vier werd zelfs in zijn geheel geschrapt. De invulling van de hoek Lieshoutseweg – Oranjelaan werd zelfs op de lange baan geschoven. Deze hoek had de blikvanger van het plan moeten worden.

Maar dit was nog niet alles. Er kwam nog meer malheur. Het oorspronkelijke plan was ontwerpen vanuit de gedachte dat met de komst van De Ruit de Lieshoutseweg aan belang zou inboeten. De plannenmakers voorzagen dat de Lieshoutseweg gedowngraad zou worden zoals dat in het jargon van toen heette. Zoals bekend liep het allemaal anders. In plaats van een gedowngrade weg krijgen we nu waarschijnlijk een upgegrade verkeersweg tussen De Beekse Akkers en het oude Beek. De Beekse Akkers komen hiermee overduidelijk aan de andere kant van Beek te liggen. Dat is andere koek dan we destijds veronderstelden.

Bij de ontwikkeling van De Beekse Akkers is er voor gekozen om een zekere afstand van de woonbebouwing en de Lieshoutseweg te houden. Dat was al een beperking van de uitstraling van het plan. Erger is dat aan de kant van het plan langs de Lieshoutseweg gekozen is voor laagbouw  die op afstand voor het oog volledig in het niet zinkt.  Geen gezicht vanaf de Lieshoutseweg. Dit doet niet alleen  pijn aan de ogen, het blijkt overigens ook nog eens een volkomen verkeerd uitgangspunt. Aan de rand van een dergelijke plan hoort de bebouwing een zekere mate van uitstraling te hebben. Dit ontbreekt hier ten ene male. Onbegrijpelijk dat de gemeente bij Bemmer IV – volkomen terecht overigens  - uitstraling hoog in het vaandel had staan en dit bij De Beekse Akkers helemaal achterwege liet alsof dit voor de aanblik van het plan en het leefklimaat onbelangrijk was.

Beek en Donk heeft zich in het verleden altijd geafficheerd met de aanduiding het tuindorp Beek en Donk. Deze aanduiding schiep distantie, verbeelding en eigenheid. Aan de rand van De Beekse Akkers wordt dit ontbreekt dit volledig en overheerst het beeld van woningen weggezonken in het water of weggestopt achter een aarden wal. Een aanfluiting! Wie heeft dit kunnen bedenken?

Dit is niet wat ons voor ogen stond.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185