donderdag 28 november 2013



Bouwen

Op de agenda van het laatste portefeuillehoudersoverleg van de SRE stond de Regionale Agenda Wonen geagendeerd. In twee deelrapporten werd weer het wonen in 2013 geschreven. Beide rapporten staan op de site van het SRE onder portefeuillehoudersoverleg Ruimte en Wonen van 27 november j.l.
Beide delen van de rapporten geven een goed inzicht in de stand van zaken. Veel gemeenten zijn druk bezig om de bestaande bouwplannen tegen het licht te houden en ze om te katten, soms met grote financiƫle gevolgen voor de gemeentekas.

Sinds WO11 zijn er volgens het rapport in onze regio niet zo weinig huizen gebouwd als in dit jaar. Met de bouw van slechts 1300 woningen was dit een historisch dieptepunt. Volgens de prognoses komt de groei van de woningvoorraad volgend jaar weer uit op 1500. Hiermee zit de regio dan op het niveau van 2008. In de regio De Peel trekt in 2014 het aantal woningen dat toegevoegd wordt aan de woningvoorraad naar verwachting iets aan: van ca. 250 woningen in 2013 naar ca. 400 woningen in 2014. Nog altijd wel minder dan het aantal woningen (bijna 600) dat gebouwd zou moeten worden op basis van de prognose.

Het aantal woningzoekenden stijgt. Door uitstel en veranderde leefomstandigheden. Hiervoor zal   gebouwd moeten worden . De komende10 jaar zijn er naar verwachting in deze regio 35.000 woningen en meer nodig. Zo wordt in het rapport becijferd.  In de huidige planning zitten slechts 30.000 woningen.

Ik heb in beide rapporten natuurlijk vooral naar de situatie in Laarbeek gekeken. Dit natuurlijk in relatie tot de andere gemeenten van onze regio. Definitieve conclusies heb ik nog niet getrokken. Daarvoor was de tijd te kort en het materiaal te omvangrijk. Eerste voorzichtige indruk is dat Laarbeek het vergeleken met andere gemeenten het nog niet zo slecht gedaan heeft. Het volgende staatje is veelzeggend:




Ik kom hier volgende week op terug.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185