maandag 18 november 2013

Onvoorstelbaar



Onvoorstelbaar


De  raad en de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling waren vorige week woensdag uitgenodigd bij de Woningstichting Laarbeek om bijgepraat te worden over de laatste ontwikkeling. Vanuit de raad was hier door het CDA uitdrukkelijk om gevraagd. Dit mede naar aanleiding van het jaarverslag 2012  van de Woningstichting Laarbeek. Dit jaarverslag was verontrustend. Eigenlijk wisten we dat al langer.

In de bijeenkomst op het kantoor van de Woningstichting werd gevraagd met de geboden informatie terughoudend en discreet om te gaan. Dit is altijd lastig. Toch zal ik mij er in dit geval aan houden. Onderstaande opmerkingen zijn dan ook een reflectie op de gang van  zaken vanuit andere bronnen. 

Laarbeek loopt telkens tegen bezwaren van de provincie aan tegen het hoge bouwvolume dat in de plannen is opgenomen. De provincie onthield destijds haar goedkeuring aan de volgende fasen van De Beekse Akkers. Projectontwikkelaars haakten af; de plannen voor de beeldbepalende locatie op de hoek Lieshoutseweg en de Oranjelaan  gingen de kast in. Nog onlangs zette de provincie een streep door plan Nieuwenhof-noord. Geen goedkeuring voor een honderdtal woningen, maar slechts voor een veertigtal!

Als CDA hebben wij voortdurend gewaarschuwd voor de bouwwoede van het college. Niet alleen in deze plannen, maar eigenlijk in alle plannen, die hoofdzakelijk in Beek en Donk gesitueerd waren.  Dit was de realiteit voorbij! En met consequenties voor de andere kernen. Telkens werden onze bedenkingen weg gewuifd. Het viel allemaal wel mee en… de uitkomsten van de grondnota positief.

Ook hebben wij bij herhaling gevraagd hoe het stond met de overeenkomst met de Woningstichting met betrekking tot overeengekomen afname van gronden in Beek en Donk. Voor Laarbeek is dit heel essentieel: met de opbrengst van deze gronden moeten immers de voorzieningenclusters afbetaald worden. Als de grond niet afgenomen wordt, slaat dit een flink gaat in de begroting. Geen gat van tonnen, maar van miljoenen.

Wat wij al langer vreesden, lijkt bewaarheid te worden. De consequenties zijn groot zowel voor Laarbeek als de Woningstichting. Het wordt tijd dat Laarbeek eindelijk eens met beide benen op de grond gaat staan en eens reëler met de risico’s die de gemeente loopt omgaat. En beslissingen durft te nemen over de uitbreidingsplannen. Het college en de meerderheid van de raad steekt nog steeds de kop in het zand. Het meerjarenbouwprogramma zal naar beneden afgesteld moeten worden en er zal afgewaardeerd moeten worden.  Voor de verkiezingen zal dit niet meer gebeuren. Er komt immers dit jaar geen grondnota. Komt dit de coalitie goed uit! Het sprookje van de kerngezonde gemeente Laarbeek kan nog even volgehouden worden.

De rekening komt. Is het niet nu, dan straks wel.
Maar niet lang meer!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185