dinsdag 26 november 2013


De Ruit


De provincie houdt deze maand een drietal voorlichtingsbijeenkomsten over de Nota Reikwijdte en detailniveau. Tot en met 16 december kunnen hierop zienswijzen worden ingediend. Naast deze voorlichtingsbijeenkomsten zijn er ook plaatselijk bijeenkomsten over de Noordoost corridor belegd. Deze week een in Aarle-Rixtel door het Platform Aarle-Rixtel; ook in Bakel wordt er deze week nog een georganiseerd.

De bijeenkomst in Aarle-Rixtel was  druk bezocht. Vooral natuurlijk met tegenstanders van de weg; voorstanders heb ik er nauwelijks gezien. Het Platform had haar zaken goed voor elkaar. Een reeks van inleiders kwamen naar voren om hun verhaal over het voetlicht te brengen. Jammer was dat de inleider uit Gemert-Bakel verstek moest laten gaan. Toon Coopmans moest aanwezig zijn bij de raadsvergadering in zijn gemeente. De inhoud van de inleidingen van Henk van Beek,Wido Jansen en Hans Kloosterboer was voorspelbaar: speels, amusant en ironisch bij van Beek en Kloosterboer. De inleiding van Jansen was doorwrocht, maar te technisch om meteen te kunnen beoordelen.

Ik was vooral naar de bijeenkomst in Aarle-Rixtel gegaan voor de inleiding die burgemeester Hans Ubachs. Benieuwd als ik was naar wat hij als standpunt van de gemeente Laarbeek over het voetlicht zou brengen. Ubachs koos voor de voorzichtige weg: ingaan op de stappen die doorlopen zijn vanaf  het Bereikbaarheidsakkoord tot heden. Ook  vatte hij de zienswijze van de gemeente Laarbeek samen. Laarbeek houdt vast aan het Bereikbaarheidsakkoord. Klaarblijkelijk niet integraal maar op onderdelen. Een korte tunnel is acceptabel; Laarbeek kiest voor de alternerende ligging langs het Wilhelminakanaal en voor de bestaande weg door Dierdonk.

Het was allemaal redelijk voorzichtig. Hij liet zich niet verleiden tot verdergaande uitgaande uitspraken op vragen over wat dan als…. Of op de vraag welke wisselgeld Laarbeek heeft. Ook een raadslid dat zich voor eigen publiek wilde profileren kreeg nul op het request. Op heel veel vragen uit de zaal  wilde of kon hij geen antwoord geven. Dat viel natuurlijk niet overal even goed. Eigenlijk was ik heel blij dat hij deze avond wethouder van Zeeland verving, die op vakantie was.

Het Platform heeft een aantal zienswijzen op de NRD geformuleerd. Iedereen werd opgeroepen een zienswijze in te dienen, bij voorkeur met een eigen toevoeging  aan de voorgestelde standaard. Natuurlijk om zo meer reacties te krijgen van de provincie. Ook riep het Platform de aanwezen op een machtiging te tekenen voor eventueel verdere stappen in  de toekomst. Het Platform  heeft als stichting natuurlijk zonder deze machtigingen moeite om aan te tonen dat zij meer vertegenwoordigd dan de drie leden van het Stichtingsbestuur. Een kwestie van legitimatie dus. Hieraan hoeft  is gezien de opkomst gisteren in Aarle-Rixtel natuurlijk niet getwijfeld te worden.

O ja, halverwege de vergadering werd in  een ingelast intermezzo Cor van de Berk benoemd tot erelid. Terecht natuurlijk.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185