zondag 10 november 2013


 

De Raadsvergadering over de Toekomstvisie Laarbeek 2020



Slechts een agendapunt kende deze raadsvergadering, de uitgestelde behandeling van de Toekomstvisie 2020 Laarbeek.

De behandeling was steeds uitgesteld omdat door ontwikkelingen de raadagenda steeds overvol was. Het Presidium wilde voldoende tijd voor behandeling  in de raad inruimen. Dit was op zich terecht, maar wel hoogst ongelukkig. Het deed geen recht aan het werk dat de opstellers eraan besteed hebben. De Toekomstvisie was afgelopen donderdag het enige agendapunt op de raadsagenda.

Dit uitstel is jammer. Aanvankelijk was het ook de bedoeling dat de Toekomstvisie een leiddraad zou zijn bij besluiten over de grote veranderingen in de regio. Voor de  besluiten die ondertussen gevallen zijn over het SRE en de samenwerking in de Peel gevallen zijn, hebben we dus niets gehad aan de Toekomstvisie.

Het uitstel van de behandeling  heeft echter ook een positieve kant: het toont aan hoe tijdsgebonden zo’n Toekomstvisie in feite is. Het blijkt toch sterker een momentopname te zijn dan we aanvankelijk hebben aangenomen. Eerste conclusie mijnerzijds was dan ook  dat de Toekomstvisie abstracter had moeten zijn en dus minder tijdgebonden.

Ik had verwacht dat er zich verschillende insprekers aangemeld zouden hebben bij dit belangrijke onderwerp. Het grijpt immers heel diep in de rol van  de gemeente in de toekomst. Burgers zullen dit aan den lijve ondervinden. Echter geen enkele inspreker had zich aangemeld. Je kunt dit heel verschillend uitleggen. Wie denkt dat het komt omdat in Laarbeek alles goed geregeld is, heeft het mis. Ik denk dat de Toekomstvisie niet goed naar de burgers gecommuniceerd is. Waarschijnlijk hebben de inwoners van Laarbeek  zich daardoor onvoldoende gerealiseerd hoe groot de veranderingen zullen zijn.  De raad heeft donderdag weer eens over de hoofden van  de inwoners van Laarbeek heen gediscussieerd.

Natuurlijk is dit een gemiste kans. Alweer de zoveelste.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185