zondag 3 november 2013


 

Peel 6.1.


De Stuurgroep Peelsamenwerking, beter bekend als Peel 6.1, had de raadsleden van de zes Peelgemeenten uitgenodigd voor een informatieve raadsbijeenkomst in het auditorium van Unidek in Gemert. Dat de Peelsamenwerking leeft onder de raadsleden was duidelijk uit de opkomst. De opkomst was hoog.

De burgemeester van Gemert-Bakel, Jan van Zomeren , presenteerde de avond. De voorzitter van de Stuurgroep, Helmonds burgemeester Elly Blanksma, hield een algemene inleiding over de voortgang en de stand van het samenwerkingsproces. Zij benadrukte vooral het belang van de samenwerking. Inhoudelijk liet zij voldoende ruimte voor de presentatie door de wethouders Ragetlie en Vereijken. De eerste ging in op de kaders voor de gemeenschappelijke regeling. Hierin wordt uitgegaan van het principe van “one man one vote ” De Stuurgroep gaat uit van een algemeen bestuur bestaande uit 2 collegeleden per gemeente en een Dagelijks bestuur van 6. Er was enige onduidelijkheid over de voorzitter. Op een bepaalde sheet was sprake van een voorzitter gekozen uit de 12 leden van het Algemeen Bestuur; op een ander van een onafhankelijk voorzitter.

Hans Vereijken ging in op de kosten van de samenwerking. Er wordt uitgegaan van een grotere efficiency en kostendaling. Alleen in het begin zullen door aanloopkosten de uitgaven stijgen. Vanuit de aanwezigen werd gepleit om de maatlat voor de kostendaling hoog te leggen. Vanuit het Gemertse werd gesproken over een bezuiniging met een derde. Dit lijk mij vrij hoog en niet reëel met de drie transformatie op komst.

Jan van Zomeren deed het voorstel een klankbordgroep van raadsleden op te richten. De contouren van deze klankbordgroep waren nog vaag. Binnen een week zullende raadsleden de kaders van de Stuurgroep voor de GMR en de  profielen voor de klankbordgroep ontvangen. De raden kunnen dan hun zienswijzen formuleren.
Het was goed dat de Stuurgroep deze bijeenkomst belegd heeft. De geboden informatie was misschien wat mager; de beide inleiders waren niet altijd even zeker van hun zaak. Zij slaagden er in ieder geval wel in de grote lijnen te schetsen. Nu is het wachten op de concrete voorstellen. Zo blijft de vaart er in. En dat moet ook.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185