donderdag 14 november 2013



Transities


De NRC heeft bij een veertigtal gemeenten opgevraagd hoeveel zij tot op heden uitgegeven hebben aan adviesbureaus om hen voor te bereiden op de nieuwe taken van langdurige zorg, jeugdzorg en participatie. Ook de gemeente Gemert-Bakel stond in de rij. Jammer genoeg heeft de gemeente geen gegevens aangeleverd.
De in de krant gepubliceerde bedragen zijn rondom verbijsterend. Gemeenten lijken veel meer uit te geven dan destijds bij de invoering van de WMO. De gemeente Oss b.v. heeft al 5 adviesbureaus ingehuurd voor begeleiding.

De gemeenten geven tonnen uit aan de inhuur van externe krachten die hen van advies moeten dienen. Slechts vijf van de 40 benaderde gemeenten zeiden dat ze met de eigen beschikbare capaciteit de overheveling van de rijkstaken ter hand gaan nemen. De andere 35 hebben adviseurs en bureaus ingeschakeld. Veel gemeenten blijken een ‘transitiemanager’ in te huren.

Sommige gemeenten laten het bij een expertmeeting of het inhuren van sprekers voor een paar honderd euro. Amstelveen en Aalsmeer gaven echter 250.000 euro uit, Den Haag zelfs drie ton en Velsen en Nuth rond de vier ton.

Een van deze transitiemanagers is Rob Oudkerk. Hij is ingehuurd door de gemeente Amstelveen. De NRC had deze week een interview met hem. Hierin zegt hij o.a. dat zijn streven is voor 20% minder geld, 20% betere zorg te leveren.

In Dinkelland en Tubbergen doen ze het anders. Daar geen extra ambtenaren of adviesbureaus. Zij bouwen geen nieuw verzorgingstaatje in het gemeentehuis met een nieuwe ambtelijke organisatie. Al die specialisten hebben ze niet nodig. Met “ noaberschap ”is het daarop te lossen en hebben zij geen extra ambtenaren nodig. Hier werkt men met vraagverhelderaars. Dit zijn geen ambtenaren maar professionals. De ambtenaren zijn juist tussen de burger en de specialist uitgehaald. “ Als de gemeente er tussen zit, dan sla je de inhoud eruit ” zo staat in het artikel van de NRC.

Dit model staat me wel aan

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185