maandag 11 november 2013


 

Waren de subsidies nu echt het belangrijkste?


Wie het verslag in het ED van zaterdag 9 november leest, zou de indruk kunnen krijgen dat  de raadsvergadering over de Toekomstvisie 2020 Laarbeek hoofdzakelijk gegaan is over subsidieverstrekking aan verenigingen  en organisaties in de toekomst. Dit beeld klopt niet met de werkelijkheid.

Natuurlijk is het gegaan over subsidies, maar eigen pas in de tweede instantie. En pas eerst nadat de voorzitter de raad geattendeerd had op de opmerkingen die hierover met name door het CDA in de commissie Algemeen Bestuur waren gemaakt.

In de eerste instantie had ik met opzet de wijze van subsidieverstrekking slechts genoemd als punt dat nog besproken moest worden. In deze instantie werd er door andere partijen nauwelijks aandacht aan besteed. Toen het in de tweede instantie wel de aandacht kreeg, bleek de raad weinig krachtdadig te reageren. Niet iedereen realiseerde zich dat de Toekomstvisie uitging  van een subsidieperiode van 2 jaar in plaats van de huidige 4 jaren. Ik had de indruk dat niemand  hier echt gelukkig mee was, maar zich onvoldoende realiseerde dat door in  te stemmen met de Toekomstvisie ook dit onderdeel goedgekeurd werd. De indruk was dat de meeste partijen de voorkeur gaven aan  een termijn van 4 jaar.

Aan de suggestie aan het CDA om ons voorstel in een amendement op te nemen ( zes jaar in plaats van twee jaar ) ben ik niet ingegaan, omdat de reacties er niet op wezen dat het amendement kans van slagen had. In de  stemverklaring hebben wij ons daarom beperkt tot het uitspreken van onze voorkeur voor een langere termijn. Met de aanvaarding van de Toekomstvisie  gaat de op te stellen ontwikkelvisie uit van een subsidieprogramma voor 2 jaar. Alleen omdat partijen zich dit niet realiseerden.

Ook wethouder Briels bleek ongelukkig te zijn met het voorstel de termijn terug te brengen tot 2 jaar. Hij refereerde aan de wijze waarop het subsidieprogramma  jaarlijks tot stand kwam. Het gebeurt in  nauw overleg met de verenigingen. Vanuit die invalsoek benaderde hij het voorstel in de Toekomstvisie. In zijn toelichting op verzoek van PNL reed hij overigens wel een hele scheve schaats. Volgens hem ging de raad een subsidieprogramma  voor twee jaar vaststellen zonder de burgers hierin te kennen. Dat zei hij nota bene met betrekking tot een Toekomst visie die nu juist pretendeerde in nauw overleg met de burgers tot stand te zijn gekomen!

Gekker kan het niet.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185