zondag 24 november 2013


Commissie Algemeen Bestuur 2


Verrassingen zijn er bijna altijd. Onverwachte wendingen of onderwerpen die je niet direct op basis van de agenda verwacht. Zo ook afgelopen dinsdag tijdens de vergadering van de commissie Algemeen Bestuur. Bij de behandeling van een Tussenrapportage verwacht je dat het gaat over de stand van zaken en eventueel over kredieten die vragen oproepen. Dit soort vragen werden dinsdag veelvuldig gesteld. Dat is niet meer dan logisch.

Het komt ook voor dat een commissielid de Tussenrapportage aangrijpt om een algemeen punt aan de orde te stellen. Ook dat is niet ongewoon. Dinsdag greep de fractievoorzitter van het CDA de Tussenrapportage aan om het gemeentelijke beleid ten aanzien van de verkoop van gronden in de voorzieningenclusters aan de Woningstichting Laarbeek aan de orde te stellen. Directe aanleiding waren plannen van de Woningstichting om de gronden in de voorzieningencluster Beek en Donk niet af te nemen. De Woningstichting probeert deze gronden door te verkopen aan projectontwikkelaars. Dit lukt op dit moment niet. Projectontwikkelaars die belangstelling toonden, willen  op de plek van De Raagten geen seniorenwoningen bouwen; starterswoningen zijn meer in trek.

De fractievoorzitter van het CDA opperde de gedachte deze gronden nog  een jaar of vijf in bezit te houden en niet over te dragen tot betere tijden voor de woningmarkt aanbreken. Met name wilde hij op korte termijn een berekening wat een dergelijke beleidslijn de gemeente zou kosten. Wethouder Vereijken kon begrijpen dat dit punt aan de orde werd gesteld, maar dacht dat de tijd te kort was voor de volgende raadsvergadering; bij d
e tussenrapportage over de grondnota zou dit kunnen. Het wordt dus even afwachten.
Overigens, de discussie over het contract met de Woningstichting is primair een zaak van het college. Openbare discussies over de overeenkomst kunnen de handelingsruimte van het college beperken. Het college zou er m.i. goed aandoen deze kwestie vooraf vertrouwelijk met de raad te bespreken. De consequenties voor zowel de gemeente als de woningstichting zijn immers immens.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185