donderdag 30 mei 2013

   

Zuidoost-Brabant in opperste verwarring


Zelfs binnen de gemeentehuizen in Zuidoost-Brabant weet men het niet meer. Hert rapport van de commissie Huijbregts heeft onze regio in verwarring achtergelaten. Met name in De Kempen en de randgemeenten van Eindhoven is men met stomheid geslagen. Typerend voor de stemming is dat sommigen zich afzetten tegen de opstellers van het rapport Veerkrachtig bestuur in Zuidoost-Brabant en nogal schamper praten over het rapport van die oud-bestuurders. Anderen gaan op de rem staan en schakelen zelfs de achteruit in. Zo zette een lokale partij in Veldhoven zich in het ED fel af tegen een eventuele herindeling, waarbij Veldhoven bij Eindhoven zou worden ingedeeld.
Vergeleken met De Kempen en de randgemeenten is de Peelregio een oase van rust. Hier herkent men zich in grote lijnen wel in het advies van de commissie met betrekking Peelland.

Op de opiniepagina van het ED verscheen donderdag  30 mei een artikel van Sjoerd Romme, dat als ik het goed zie weer doorslaat naar de andere kant. Hij pleit voor het opgaan van de 21 SRE-gemeenten in één gemeente. Volgens Romme is de door de commissie Huibregts voorgestelde driedeling van Zuidoost-Brabant in de subregio’s Eindhoven, de Peelregio en De Kempen half werk. Er moet een slimme Brainport 2.0-oplossing komen: een verantwoord evenwicht tussen klein- en grootschaligheid en dus tussen bestuurlijk draagvlak en slagkracht.

Romme ontwikkelt hiervoor in zijn artikel een aantal gedachten om de nadelen van grootschaligheid en de grotere afstand tussen burger en bestuur op te lossen. Hij zoekt de oplossing in de versterking van de buurt- en wijkraden en komt weer met het idee van de deelgemeenteraden op de proppen. Zijn voorstel is om hier in Eindhoven me te beginnen.

Ik geloof niet in deze oplossing en deel niet zijn optimisme over de inwoners en bestuurders van Veldhoven, Deurne, Eersel en de andere kernen. Zij zouden volgens hem maar al te graag “deel willen uitmaken van de slimste gemeente ter wereld ”. De oplossing die Romme bepleit, één gemeente in Zuidoost-Brabant, is in de Nederlandse verhoudingen een monstrum. Ik zie veel meer in de driedeling die de commissie Huibregts voorstelt. De oplossing die Romme voor de nadelen voorstelt, zijn oplossingen uit de oude doos. Een moderne  netwerksamenleving loopt niet warm voor het vaste stramien van buurt- en wijkraden. Incidentele en spontaan ontstane samenwerkingsverbanden liggen veel meer voor de hand en bieden “slimme ” oplossingen. Daar geloof ik veel meer in.

Wie het gehele artikel van Sjoerd Romme wil lezen, KLIK HIER .

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185