woensdag 15 mei 2013



Commissie Huijbregts



Gisteren heeft de commissie Krachtig Bestuur in Brabant onder voorzitterschap van Mevr. Helmi Huijbregts het rapport Veerkachtig bestuur in Zuidoost- Brabant gepresenteerd. Het is nog een concept-rapport en het laatste rapport in het vierluik van rapporten over de drie Brabantse deelregio’s. Eerder nam de commissie de regio's Den Bosch/Oss, Tilburg en Breda/Roosendaal onder de loep.
In de regio is reikhalzend uitgekeken naar dit rapport. De eerste mededelingen die de commissie enkele maanden vrijgaf aan bestuurders uit Zuidoost- Brabant vielen bij velen niet zo goed. Ook het gesprek met een delegatie uit het DB van het SRE schoot hier en daar in het verkeerde keelgat en leidde in de pers tot wat cynische opmerkingen. Geen wonder dat met spanning het concept-rapport werd afgewacht.

Mijn eerste indruk is dat de aanbevelingen van de commissie voor Zuidoost-Brabant een stuk forser zijn getoonzet dan in de andere adviezen. De commissie doet dat op basis van een analyse van de bestuurlijke constellatie in Zuidoost-Brabant die in ieder geval grotendeels overeenkomt met mijn conceptie. Hier zou in eerste instantie m.i. de discussie over moeten gaan en niet zozeer over d e aanbevelingen. Die zijn immers het gevolg van de analyse.

Karakteristiek over  hoe we in Zuidoost-Brabant politiek bedrijven bleek ook overduidelijk uit de eerste reactie van het ED. De kop “ Commissie-Huijbregts: hef Nuenen en Waalre op ” is beeldvorming van het verkeerde soort. Dit stuurt de discussie de verkeerde kant op. Hebben we bij BOSE al niet voldoende leergeld betaald? In dit dossier heeft de provincie  de lead van het verdeelde SRE overgenomen en hebben wij het nakijken. Als we niet oppassen en op dezelfde wijze doorgaan, gaat dit ook op dit terrein gebeuren.

Voor de eerste reactie op het rapport zie het ED . Voor het artikel Klik HIER. Een wat andere insteek kiest de provincie. KIJK HIER

 Eerstdaags ga ik in op de analyse van de commissie en de conclusies die wij in Laarbeek zouden moeten trekken.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185