zondag 12 mei 2013





Herstel van het maatschappelijk middenveld


Nederland en dus ook Laarbeek staan aan de vooravond van grote veranderingen. We leven niet in een tijdperk van veranderingen, maar in verandering van tijdperk. De economische crisis die ook een morele crisis is noopt niet alleen tot in grijpende aanpassingen op alle mogelijke terreinen, maar ook tot een radicale koerswijziging. Zaken die al heel lang vanzelfsprekend leken zijn dat allang niet meer. De verzorgingsstaat is onbetaalbaar geworden, de kosten van de zorg zijn uit de klauwen gegroeid en burgers zullen veel meer zelf moeten gaan doen. De staat moet een stap terug; zo ook de gemeenten.

De Nederlandse gemeenten hebben nog steeds de structuur zoals die in het midden van de 19e eeuw is vormgegeven. Vastgeroest in het systeem dat Thorbecke ontworpen heeft, maken reorganisaties bijna geen schijn van kans. Nederland praat al decennia lang over staatkundige hervormingen, maar als puntje bij paaltje komt, blijft alles bij het oude. Terwijl we zien dat in de zorg, het onderwijs en de corporaties zich grote veranderingen voltrekken, bewegen Nederlandse gemeente zich nauwelijks. Er moeten andere structuren in gemeenteland komen; het aantal taken moet drastisch verminderd worden, het ambtenarencorps moet afgeslankt worden, gemeenten moeten gaan samenwerken en zelfs fusies zijn onvermijdelijk.

Deze aanpassing van de gemeenten aan de nieuwe gewijzigde situatie en de nieuwe realiteit vergt ook in de gemeenten zelf een koerswijziging. Het gemeentelijke apparaat wordt minder belangrijk; de burger zullen het initiatief zelf in handen moeten nemen, in de dorpen en in  de wijken. Het maatschappelijk middenveld is aan zet. Dit maatschappelijk middenveld kende zijn hoogtijdagen in de tijd van de verzuiling. Het is door de overheid op een zijspoor gemanoeuvreerd toen die overheid steeds meer zorgtaken opeiste.

Rivitalisering van dit maatschappelijke middenveld – een heel oud KVP-CDA idee - biedt m.i. sterke handvaten om de leefbaarheid in de kernen te versterken.
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185