dinsdag 28 mei 2013


Autonomie of medebewind


De VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, heeft sinds kort een nieuwe directeur in de persoon van Jantine Kriens. Zij is de opvolgster van haar partijgenoot Ralf Pans, die naar de Raad van State is vertrokken. In de korte tijd dat zij aan het roer van de VNG staat, heeft zij haar visitekaartje al afgegeven.

In het laatste nummer van VNG Magazine stond een interview met haar. Kriens zegt daarin een terugkeer te zien naar de middeleeuwse marktplaats, maar dan wel een met moderne technologie. Echte veranderingen en innovaties worden niet achter een bureau of in een formele vergadering bedacht, maar  veelmeer buiten het gemeentehuis, in de kroeg, bij instellingen of in online-netwerken. Op plaatsen dus, waar mensen met verschillende achtergronden hun invalshoeken delen elkaar verbinden. Dit leidt tot nieuwe inzichten en antwoorden. Eigenlijk ligt dit al vast in de nota Bouwen op de kracht van burgers.

In het interview spreekt Kriens ook over automie van gemeenten. Volgens haar moet de kernvraag zijn: wat betekent de autonomie van gemeenten in relatie tot de stelselverantwoordelijkheid van het Rijk. Rijksambtenaren zien gemeenten nog te vaak als uitvoeringskantoren van het Rijk en dat gedecentraliseerde taken in medebewind moeten worden uitgevoerd. Dat is natuurlijk in alle opzichten  een foute benadering.

Volgens Kriens wordt de gemeenschap weer belangrijker, zeker met het oog op de nieuwe sociale opgaven. De burger moet meer zelf gaan doen. Ik denk dat velen denken dat dit een nieuwe filosofie is. Niets is minder waar. Begin jaren tachtig bepleitte het CDA al voor meer gezond- en burenhulp. Lees er het rapport Van verzorgingsstaat naar verzorgingsmaatschappij maar eens een keertje op na! 


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185