woensdag 29 mei 2013


Dynamiek en houvast


De Ondernemingsraad van de gemeente Laarbeek heeft samen met de werknemersvertegenwoordiging in het Georganiseerd Overleg een toekomstvisie voor de ambtelijke organisatie van de gemeente Laarbeek opgesteld. De nota heeft de passende titel “ Dynamiek en houvast ” meegekregen. De Ondernemingsraad heeft deze nota ter kennisname aan de raad toegezonden; aan het college is gevraagd de nota te onderschrijven.

In de begeleidende brief schrijft de Ondernemingsraad dat het volgens haar buiten kijf staat dat alle recente ontwikkelingen steeds meer flexibiliteit en veranderingsgezindheid van de medewerkers vragen. De Ondernemingsraad vindt dat van medewerkers verwacht mag worden dat ze die slag maken; deze omschakeling moet door de werkgever goed gefaciliteerd worden. Hiervoor zijn een aantal strategische instrumenten nodig. Topprioriteit voor de Ondernemingsraad blijft – vanzelfsprekend denk ik dan – het bieden van perspectief/zekerheid en ontwikkelingskansen.

Als ik de nota lees, bekruipt mij het gevoel dat de Ondernemingsraad wel een heel negatief beeld schetst van de huidige organisatie. Er is sprake van een overwegend op uitvoering gerichte organisatie; de focus ligt op de korte termijn; het ambitieniveau op het vlak van strategie en beleidsontwikkeling is niet zo hoog; afspraken maken en elkaar daarop aan spreken is niet altijd gemeengoed en de leeftijdsopbouw is een punt van zorg. Kwaliteit en ervaring, dynamiek is er voldoende, dynamiek is er ( te ) weinig. En er is onvoldoende perspectief zowel voor jongeren als voor ouderen. Hier word je niet vrolijk van. Zeker niet als in de SWOT-analyse ook nog eens wordt gezegd dat de popularisering van de democratie en de desinteresse van de inwoners in de politiek als bedreiging wordt ervaren.

De visie en de richting die in de nota worden beschreven, kan ik onderschrijven. Laarbeek gaat in de komende jaren inderdaad naar een compactere organisatie met het accent op klantgerichtheid, regisseren, faciliteren en controleren. Ook voor mij is de samenwerking met Gemert-Bakel geen eindstation.

In de begeleidende brief zegt de Ondernemersraad dat om de gewenste slag te maken er een aantal strategische instrumenten noodzakelijk zijn om de omslag in het denken mogelijk te maken en bij medewerkers de angst voor veranderingen weg te nemen. Naar mijn idee hadden deze strategische instrumenten duidelijker in de nota benoemd moeten worden. Visie en richting zijn duidelijk verwoord, nu de uitvoering nog. Anders blijft de slogan “flexibele medewerkers in een dynamische organisatie ” een loze kreet. En dat zou jammer zijn.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185