maandag 27 mei 2013


De terugtocht van Plasterk


Als je heel voortvarend te werk gaat, kan het gebeuren dat je op problemen stuit. Het kan zijn dat je iets over het hoofd hebt gezien of dat je de klus onderschat hebt en het verzetvele malen groter is dan je verwacht had. Iets dergelijks is minister Ronald Plasterk overkomen. Binnen de kortste keren was de minister van binnenlandse zaken het lachtertje van het kabinet.

Ondertussen heeft ook Plasterk moeten ervaren dat de hervormingsplannen met het openbaar bestuur van het kabinet veel te ver gingen en draagvlak in de politiek en vooral in de maatschappij misten. Grotere provincies, grotere gemeenten, verplaatsing van rijkstaken naar het lokaal bestuur waren allemaal omstreden. Plasterk moest een stap terug doen. Het resultaat is ontluisterd schreef Tom-Jan Meeus zaterdag in de NRC:

“ superprovincies op sterk water, de verplichte 100.000+gemeenten geschrapt en de decentralisaties gaan gewoon door. Ergo: de posities van de provincie- en gemeentepolitici zijn gered, de ongemakken voor de gemeenten ( en vooral de burger) worden groter.”

In het afgelopen half jaar is de Haagse wereld volledig op zijn kop gezet. He was het ook wal weer? Er moesten volgens de onderhandelaars van de VVD en de PvdA zo nodig grotere provincies en gemeenten komen, omdat anders straks in de gemeentehuizen men zich geen raad zou weten met de nieuwe taken die op gemeenten afkomen. Zo’n ruim 30 miljard aan overheidstaken zou naar de gemeenten gaan die daar slechts een krappe 15 miljard naar vergoeding voor zouden krijgen. Gemeenten mochten de lastige taken als of opa van 85 betaalde hulp in de huishouding zou krijgen, de jeugdzorg voor Ruben en Julian regelen en beslissen over de toekenning van uitkeringen. En dit alles uit een veel te krap budget. Begrijpelijk dat bij gemeenten het angstzweet uitbrak.

In zijn brieven zet Plasterk de terugtocht in. Wel laat hij de decentralisaties ongemoeid. Voor 31 mei moeten gemeenten aangeven met welke andere gemeenten zij gaan samenwerken.
Ik ben benieuwd wat Laarbeek gaat antwoorden.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185