dinsdag 21 mei 2013



Peel 6.1 ( vervolg )

De Stuurgroep had van de colleges van B en W de opdracht gekregen om vanuit een gezamenlijke ambitie en een gedeeld gevoel van urgentie, zoals het zo fraai en poëtisch omschreven werd, een gezamenlijke mijlpaal te benoemen. De Stuurgroep heeft een advies geschreven met een aantal duidelijke piketpalen voor de regionale samenwerking in de Peel. Met samenwerking van 6 gemeenten sta je sterker, zo luidt de boodschap van de Stuurgroep. Zij heeft het kernachtig vervat in het aansprekende beeld van de Peel 6.1.


Het rapport zelf munt niet uit in luciditeit. De stuurgroep moest kennelijk een gemeenschappelijke basis vinden waar iedereen zich in kon vinden. Uitgangspunt was “iedereen meenemen ”. In de woorden van het advies kernachtig uitgedrukt in zin “ samenwerken doen we met z’n zessen ”. Dit leidt tot een zekere mate van voorzichtigheid. In de woorden van het advies: de stuurgroep adviseert enerzijds geen onderwerpen op voorhand uit te sluiten voor samenwerking en anderzijds kiezen voor fasering en dus aan de slag te gaan met een selectie van thema’s, waarover overeenstemming bestaat ( blz. 8). De politieke realiteit laat ook niet anders toe. Dit betekent wel dat het tempo en – wat de stuurgroep de diepte noemt – van de samenwerking afhankelijk is van de bereidheid tot samenwerking van de partner die het meest voorzichtigst in samenwerking is en alleen maar met een beperkte overdracht van taken instemt. De snelheid en diepte van de samenwerking hangt derhalve af van de langzaamste partner. Dit is een zware wissel op de samenwerking. Anderzijds moeten we – en dit ter compensatie –erkennen dat samenwerking ook betekent geven en nemen. Dit geldt voor alle partners in de samenwerking.

Ik was heel nieuwsgierig naar de mijlpaal die de stuurgroep zou gaan slaan. Het bepalen van deze mijlpaal was immers de hoofdopdracht van de stuurgroep. Teleurstellend is dan dat het advies maar zeer beknopt spreekt over de visie. De visie beperkt zich tot een korte paragraaf over de visie op beleid en een eveneens zeer beknopt over visie op de organisatie. Het overige is een technische uitwerking van de visie. Ik vind dit jammer. Klaarblijkelijk lukt het niet helder en klaar de visie achter de samenwerking te formuleren. Naar mijn gevoel is de stuurgroep hier niet goed in geslaagd. Hierdoor wordt het advies van ideëel vooral pragmatisch. De stuurgroep is naar mijn gevoel te snel van de visiediscussie overstapt op de praktische invulling. Centraal in het advies staat dan ook de vraag: hoe gaan we samenwerking praktisch inrichten en niet wat willen we met deze samenwerking. Dit laatste formuleert de stuurgroep eigenlijk heel negatief: een fusie voorkomen!

Belangrijker dan de tekst van het advies zelf vind ik de suggestie die er vanuit gaat en de associaties die het heeft opgeroepen. Ook de commentaren zijn veelzeggend. In het algemeen is het advies positief ontvangen. Fractievoorzitters en raadsleden uitten zich in het ED op 5 april j.l. welwillend over het advies. Zorgen werden uitgesproken over zaken als de democratische legitimatie, de mogelijkheid tot besparingen en het behoud van de eigenheid. Merkwaardig waren burgemeesters van buiten De Peel ( Nuenen- Maarten Houben en   Bergeijk- Dirk van de Vondervoort) het meest kritisch. Houben van Nuenen waar ze nog moeten leren skiën, vond zowaar dat de Peel meteen voor de zwarte piste ging. Het ED dat in het algemeen zeer positief berichtte over het advies, waarschuwde op 28 maart in een redactioneel commentaar voor het ontstaan van ambtelijke machtsblokken, waar de afzonderlijke gemeenten slechts  indirect iets over te zeggen hebben. Hoe moeten we dit alles waarderen?

De meest fundamentele kritiek op het advies is zoals ik  al opmerkte dat het teveel uitwerking is en te weinig visie. In het definitieve voorstel zou de visie steviger moeten worden neergezet:

Waarom  samenwerking in De Peel?
-         Wat willen we met deze samenwerking bereiken?
-         Wat moet het financieel opleveren?
-         Hoe dwingend moet de samenwerking zijn?
-         Hoe houden wij de burgers erbij betrokken ( de vraag van Ad Rovers van de Cliëntenaad )?

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185