zondag 26 mei 2013

  

Geen thematische raadsvergadering


Vorige week berichtte de griffier dat de thematische raadsvergadering over de decentralisatie niet doorging. Deze bijeenkomst was gepland voor donderdag 30 mei.a.s. Het presidium had besloten de bijeenkomst af te gelasten en uit te stellen naar een latere datum. De portefeuillehouder had tot dit uitstel geadviseerd. In het bericht van de griffier stond het alsvolgt omschreven:

“ Afgelopen dinsdag heeft het presidium besloten om de thematische raadsvergadering over de transities in het sociale domein, die gepland stond voor 30 mei 2013, te annuleren. Gelet op de actuele ontwikkelingen op dit gebied is in overleg met de portefeuillehouder de conclusie getrokken dat een thematische raadsvergadering over dit onderwerp op dit moment te vroeg komt. Er bestaan namelijk nog veel onduidelijkheden op het gebied van de relevante regelgeving en de daarbij behorende financiën waardoor een heleboel vragen die leven, op dit moment nog niet beantwoord kunnen worden. In overleg met het college en het presidium zal een nieuwe datum worden gepland waarop u over dit onderwerp wordt bijgepraat.”

Persoonlijk vond ik dit uitstel jammer en eigenlijk ook onbegrijpelijk. Het kan wel zo zijn dat er nog veel onduidelijkheden bestaan. Dit neemt echter niet weg dat de grote contouren wel duidelijk zijn. Juist vorige week heeft de VNG in een uitvoerige Ledenbrief nauwgezet de actuele stand van zaken beschreven. Deze Lezersbrief had een prima handvat geboden om in een thematische raadsvergadering te discussiëren over de consequenties van deze grote transities. Ook was het een welkome gelegenheid om de stappen die de gemeente Laarbeek tot op heden, al of niet in regionaal verband gezet, heeft toe te lichten. Zo had de raad inzicht kunnen krijgen in de problematiek en de vragen waarvoor we in het transitieproces komen te staan. Dit alles wordt nu weer uitgesteld en worden we als raad genoodzaakt ons individueel in het proces in te werken.

Ik vind dit een gemiste kans.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185