donderdag 23 mei 2013



Raadsvisitatie Mariahout



Op gezette tijden bezoekt de raad een van de Laarbeekse kernen. Afgelopen woensdag ging de raad naar Mariahout voor wat we met een duur woord een raadsvisitatie noemen. De bedoeling van een dergelijk bezoek is dat de raad zich ter plekke laat informeren over wat er in een kern leeft. Raadsleden die echte volksvertegenwoordigers zijn weten dit natuurlijk allang. Heel veel nieuws valt er meestal dan ook niet op te steken tijdens raadsvisitatie. Overigens is het wel goed eens alle problemen van een kern  in samenhang gepresenteerd te krijgen.

De raadsvisitatie aan Mariahout startte me teen rondleiding door het complex van de zorgboerderij  Grootenhout. De enthousiaste dames van de boerderij leidden de raad rond en vertelden vol vuur over hun aanpak. Schitterend! Daarna ging de raad naar het Torrenven, waar een kunstwerk van Genoveef Lucassen werd onthuld en de Udense stadsdichter Maarten van de Elzen zijn gedicht over het Torreven voorlas. Daarna ging het naar de nieuwe trimbaan aan de Rooijseweg.

In De Pelgrim gaf Johan Aarts een toelichting op de plannen met betrekking tot het dorpshart van Mariahout. De nadruk lag wel heel sterk op benodigde gelden, die er natuurlijk op dit moment niet zijn. Het belangrijkste lijkt mij dat allereerst er in Mariahout een communis opinio bestaat over de oplossingsrichting. Hier schort nog wel het een en ander, zoals J.Aarts ruiterlijk erkende.

In het Buurthuis werd de avond  afgesloten. Er waren twee inleiders. Ria Lindeman hield een vurig pleidooi voor TOP, toevallige ( veilige ) ontmoetingsplaatsen als manier om door te gaan na het afsluiten van de Idop; Chris de Hoog, de voorzitter van het Openluchttheater, zette uiteen waar het Bestuur zoals mee bezig was. De gemeente zou volgens hem meer gebruik van het theater moeten maken. Daar heeft wel enigszins gelijk in.

De afsluiting werd een beetje een incrowd gebeuren. Aanwezig waren slechts enkele Mariahoutenaren. Een echte discussie kwam dan ook niet op gang. Op zich was dit jammer, temeer daar de inleiding van R. Lindeman hier de nodige ingrediƫnten voor leverde. De vraag hoe de sociale interactie te waarborgen na het Idop-tijdperk , bleef dan ook boven de zaal hangen.

Er had meer ingezeten.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185