woensdag 3 april 2013



Terugtrekkende beweging


Er zijn grote veranderingen op komst in gemeenteland. Drie grote decentralisaties staan voor de deur. Hiermee gaat het takenpakket van de gemeenten verdubbelen. Al over negen maanden zijn de gemeenten compleet verantwoordelijk voor de uitvoering van de participatiewet, En een jaar latere ook voor de jeugdzorg en grote onderdelen van de huidige AWBZ. Gemeenten staan niet alleen voor de opgave dit allemaal bestuursmatig goed op te zetten , maar ook moeten zij voor de vormgeving van deze nieuwe taken zich verplaatsen in de belevenswereld van de inwoners. De vraag dringt zich op of zij hier voldoende voor geƫquipeerd zijn.

De angst was dat veel gemeenten dit niet zouden aankunnen. Daarom meende het kabinet Rutte11 dat gemeenten opgeschaald moesten worden tot 100.000 inwoners. Inmiddels lijkt het kabinet hierop teruggekomen te zijn. Plasterk hanteert geen ondergrens meer, legt van bovenaf geen herindeling meer op en heeft de automatische koppeling tussen decentralisatie en opschaling losgelaten. Verder heeft hij bepaald dat gemeenten de nieuwe taken in samenwerking met buurgemeenten mogen uitvoeren.
Hiermede heeft Plasterk voorlopig wel de grootste kou uit de lucht gehaald. Toch is hiermee het onderwerp niet van de agenda af. Op de bestuurderdag van de VNG in Lelystad wees Plasterk erop dat initiatieven voor fusies van onderop moesten komen. Het kabinet heeft geen intenties om van bovenaf fusies op te leggen. Hij zit wel een rol weggelegd voor de provincies. Zij moeten knopen doorhakken. Al met al is dit een heel ander geluid dan de dreigementen van enkele maanden geleden.

Plasterk loopt wel op meer punten vast. Ook zijn grootschalige herindeling van provincies loopt vast. Zelfs in zijn eigen partij begint men te steigeren. Onder druk van de Kamer moest hij vorige week ook al instemmen met een onafhankelijk onderzoek naar de financiƫle gevolgen van de decentralisaties. Over de haalbaarheid, het tempo en de hoeveelheid maatregelen bestaat grote onzekerheid. We zien dat het kabinet op meerdere punten vastloopt. Dat kan onmogelijk lang goed gaan.

Waar Pasterk terugtrekkende bewegingen maakt, gaan anderen verder. Zo zag ik dat de Rabobank uitkomt op een aantal gemeenten van 105. Ik kom daar eerstdaags op terug.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185