woensdag 10 april 2013



Een riskante keuze?


In het stukje over de presentatie van het advies van de stuurgroep over samenwerking in  De Peel heb ik geschreven dat het mij opviel dat de reacties vanuit de zaal vrij louw waren. In De Ruchte in Someren was althans bij de vragenstellers die aan het woord kwamen, geen al te groot enthousiasme te bespeuren. Overigens ook geen afkeuring.

Lovende reacties ben ik tot op heden weinig tegengekomen. De enige positieve reacties die ik tegengekomen ben, zijn het redactionele commentaar van het ED en de reactie van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW). De vereniging van bedrijven noemt het plan uit de koker van een stuurgroep onder leiding van Helmonds burgemeester Elly Blanksma 'cruciaal voor het versterken van de economische positie van de regio met alle voordelen van dien voor zowel bedrijven als inwoners'.

Een aantal burgemeesters uit de SRE-gemeenten is veel minder positief. Met name burgemeesters buiten De Peel spreken volgens het ED van een riskante keuze van de Peelregio. De Peelgemeenten kiezen voor een ambtelijke fusie en een inhoudelijke samenwerking die verder gaat dan alleen maar samenwerking het terrein van bedrijfsvoering. Een aantal burgemeesters, met name van der Vondervoort uit Bergeijk en Houben uit Nuenen zien dit niet zitten.

Nu is het natuurlijk van minder belang wat burgemeesters van gemeenten buiten de Peel denken over de samenwerking binnen de Peel. Zij gaan daar niet over. Belangrijker is wat de Peelgemeenten er zelf over denken. Positief is in ieder geval dat Helmi Huijbrechts als voorzitter van de stuurgroep Krachtdadig Bestuur Brabant zich heel positief uitgelaten heeft over de voorgenomen samenwerking binnen de Peelgemeenten.

Intensieve samenwerking van een zestal gemeenten heeft onvermijdelijk tot het gevolg dat het bestuur verder van de burger komt te staan. De besluitvorming over het beleid komt verder van de raden af te staan. Hoe je het ook went of keert, dit gaat gebeuren, hoe hard de stuurgroep ook verzekert dat het beleid bij de gemeenten blijft. Het opiniestuk van de Burgemeester van Someren, Alfred Veltman, deze week in het ED over de Veilgheidsregio en de besluitvorming over de opheffing van het duikteam van de brandweer bewijst dit zonneklaar.

 Als Peelgemeenten moeten wij voor de vraagstuk van democratische controle  een eigen oplossing weten te vinden. Hiermee staat of valt de bestuurlijke samenwerking! In dit opzicht zijn de opmerkingen die Marcel Boogers in het jongste nummer van Bestuursforum maakt, lezenswaardig. De kersverse professor aan de Universiteit van Twente op de leerstoel “ Innovation and Regional Governance ” vindt dat de kern van de zaak is dat schaalvergroting tot stand komt met behoud van kleinschaligheid. Daar draait het in wezen om!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185