donderdag 18 april 2013



Brabant weer in generaliteitslanden-stress beland?


Brabant heeft nog steeds de stress van de ervaringen na 18649, toen Brabant Generaliteitsland was. Het is het gevoel van onderdrukking en uitbuiting door de Staten-Generaal. Brabant heeft er een trauma aan over gehouden. Niet zo gek dat dit gevoel telkens naar boven komt als Brabant zich weer eens achtergesteld voelt door het Randstaddenken in Den Haag.

Deze week zagen we dit trauma weer de kop opsteken. Brabantse bestuurders zijn boos op minister Schultz van Haegen en de Kamerleden die verbeteringen aan het Brabantse wegennet willen uitstellen.Brabant pleit voor het gelijktijdig aanpakken van de A58, de A67 en de Ruit. Den Haag wil hier niet aan en wil een pas op de plaat maken voor de A58 en de A67. De Ruit kan wil doorgang vinden, zij het dat het toegezegde bedrag drie jaar later ter beschikkin g wordt gesteld. “ De Randstad wordt ontzien en Brabant is de klos ” zo denkt Brabant.

Brabant werpt zwaargewichten in der strijd. Niet alleen gedeputeerde Ruud van Heugten rammelde in Den Haag aan de deuren, ook de commissaris van de koningin werd ingezet. Beiden vielen de rekenmethode aan die Rijkswaterstaat hanteert. Deze zou voor Brabant nadelig uitpakken en in het voordeel van de Randstad uitvallen, omdat daar de trajecten gemiddeld korter zijn dan in Brabant waardoor knelpunten in de Randstad hoger scoren in de Top 50. Rijkswaterstaat ontkent dit overigens.

Het lijkt mij een technische discussie die weinig zoden aan de dijk zet. Het gaat meer om het gevoel dan om de werkelijkheid. Als wij in Brabant het gevoeld dat wij achtergesteld worden, laten we het Westen dan een lesje leren en beter presteren dan de Randstad.

Dat zet pas echt zoden aan de dijk!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185