dinsdag 9 april 2013



Al heel vroeg opkomende verkiezingskoorts


De gemeenteraadsverkiezingen zijn nog ver weg. In maart 2014 is het pas zover. Dan leggen we weer ons handelen in de afgelopen vier jaar voor aan de kiezer. Hij kan dan zijn keuze maken. Uiteindelijk heeft hij in dezen het laatste woord.

Het lijkt erop dat deze keer de verkiezingen stukken eerder dan normaal hun schaduw vooruitwerpen. In heel veel gemeenten rommelt het. In een aantal geval zijn de naderende verkiezingen hier mede debet aan. Partijen zijn onzeker; de burger weet het klaarblijkelijk ook niet meer. Je ziet politici steeds meer gebruik maken van soundbytes en oneliners. Dit lijkt duidelijkheid te verschaffen. In werkelijkheid is dit niet zo. Daar waar politici hun maatschappelijke visie reduceren tot soundbytes is dit een symptoom van het verdwijnen van de politiek. Dat schreef Ger Groot afgelopen weekend in de boekenbijlage van de NRC. Helemaal terecht, denk ik. Als politici hun opvattingen niet meer over het voetlicht kunnen krijgen, dan hebben zij een groot probleem. Soundbytes helpen dan niet meer.

In hetzelfde artikel schreef Ger Groot dat de politiek terug zal moeten naar de ethiek van deugden. Hij volgt hierin de Belgische klinisch psycholoog Paul Verhaeghe. Ook op dit punt hebben beiden gelijk. Zonder maatschappelijke gedrevenheid is de politiek dood. Hier ligt de uitdaging. Als men deze uitdaging laat liggen, wordt het politieke handwerk zinloos. De kiezer heeft dit heel snel door.

In het begin van dit stukje schreef ik dat de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen vroeger dan normaal hun schaduw vooruit werpen. Ik heb nooit zo vroeg allerlei regionale politici allerlei opiniestukken voor de krant zien schrijven. Conclusie: de politieke garde is kennelijk onzeker.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185