maandag 1 april 2013



Een helder commentaar




Na de presentatie van het advies van de Stuurgroep Peelsamenwerking in Someren op 26 maart j.l. was er gelegenheid tot het stellen van vragen. “ Geen politieke vragen, maar alleen maar algemene ” hield Elly Blanksma de aanwezigen voor. In de vraagstelling was weinig enthousiasme voor de voorstellen te bespeuren. Het handje vol vragenstellers dat aan het woord kwam, hield zich hieraan. De discussie moet in de diverse gemeenteraden gevoerd worden.

De eerste vraag die bij de presentatie gesteld werd, was meteen de meest fundamentele. Een Laarbeekse vragensteller merkte op dat hij in het hele verhaal de burger gemist had. Hij sloeg de spijker op zijn kop. Uit het antwoord dat wethouder Vereijken gaf bleek dat de vragensteller het geheel bij het recht eind had. Vereijken stond wat te schutteren bij de beantwoording, wist er geen goede raad mee en durfde klaarblijkelijk de koe niet bij de horens te pakken.

Als je het rapport doorleest, merkt je hoezeer de stuurgroep de problematiek bestuurlijk heeft benaderd. Geen moment komt de bevolking in beeld. Ja natuurlijk, het is allemaal in het belang van een betere dienstverlening naar de burger toe. Maar wel in alle opzichten over de hoofden van de burger heen zonder hem bij de besluitvorming te betrekken. Alles top down derhalve zonder participatie van de burger die men wil bedienen. Klant wordt hij dan ook veelzeggend genoemd.

Donderdag 28 maart j.l. schreef het ED een commentaar. “ Ambtelijke machtsblokken ” was de titel. Het stuk was geheel in de lijn van het ED van de laatste tijd. Voor het  commentaar zelf: KLIK HIER .  Ik kan me er wel in vinden en denk dat het ED gelijk heeft. Een dag later schreef de krant  dat via Peel 6.1 bestuurders willen aantonen dat een fusie niet nodig is en “ het is wel de vraag of een toekomstig minister bij een goed functionerende samenwerking fusie niet als volgende stap ziet.” Bingo denk ik dan. Zouden ze dit in Someren zich ook realiseren? Ik heb hierover mijn twijfels en dat is eufemistisch uitgedrukt.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185