zondag 7 april 2013



Declaraties


Ik heb met opzet op deze weblog de afgelopen weken bewust geen aandacht besteed aan de declaratiekwestie in Laarbeek. Ik wilde eerst exact weten hoe de vork aan de steel zat. Daarom heb ik de antwoorden op de gestelde vragen ex artikel 41 afgewacht.

Tot mijn grote verbazing heeft het college de aanvullende vragen van PNL niet beantwoord en het onderzoek doorgeschoven naar een extern onderzoeksbureau. Dit laatste lijkt mij niet onverstandig en had waarschijnlijk al veel eerder moeten gebeuren. In gevallen waar integriteit speelt, kan men niet voorzichtig genoeg zijn! Een objectief onderzoek door een extern bureau kan de antwoorden geven op de vragen die er liggen.

Alles wat er in de afgelopen maanden naar buiten gekomen is, stemt niet blij. Laarbeek zit diep in de shit: een burgemeester die een integriteitsprobleem heeft en onder vuur ligt, een organisatie die er klaarblijkelijk een onvoorstelbaar rommeltje van gemaakt heeft. Laarbeek heeft de afgelopen maanden een paar forse krassen opgelopen. Hoe lossen we dit op?

Ik had verwacht dat de raad vorige week duidelijkheid zou verschaffen. Dit gebeurde allerminst. Het CDA wilde de beantwoording van de schriftelijke vragen als bespreekpunt behandelen. Op deze manier kon de raad zich ook uitspreken over het besluit van B en W om een extern onderzoeksbureau in te schakelen. Er kon dan ook van gedachten gewisseld worden over de opdracht aan dat bureau. Bij een behandeling van de schriftelijke vragen zoals het reglement dat voorschrijft kan dat immers niet.

De coalitie wees dit echter na een schorsing af: de coalitiepartijen wilden de resultaten van het externe afwachten. Dit is natuurlijk een gotspe. Het is aan de raad om het krediet en de onderzoeksvragen vast te stellen! Door hier nu niet over te willen spreken, gaat het allemaal veel langer duren. De coalitie bewees met het afwijzen van het CDA- voorstel Laarbeek bepaald geen dienst. Nu gaat het allemaal nog veel langer duren en blijft de positie van de burgermeester langer dan strikt nodig omstreden.

De burgemeester verklaarde niets te verbergen te hebben en met vertrouwen het onderzoek tegemoet te zien. Tot onverhoopt te tegendeel zou blijken, behoudt hij het vertrouwen. Het ED ziet het blijkbaar iets anders: “ Extern onderzoek moet Ubachs gaan vrijpleiten” zo luidde de kop boven het verslag van de raadsvergadering. Natuurlijk, denk ik dan, het onderzoek moet verder gaan en liefst elke twijfel aan de integriteit van de burgemeester wegnemen. Daar draait het immers uiteindelijk om. Burgemeester Ubachs zelf is optimistisch over het onderzoek. Terecht of  ten onrechte, het onderzoek zal deze duidelijkheid verschaffen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185