maandag 8 april 2013



De boodschapper wordt afgekraakt.


Natuurlijk, Helmi Huijbrechts is niet de gemakkelijkste opponent die je kunt hebben. Deze senator voor de VVD en voorzitter van de adviescommissie Krachtig Bestuur Brabant weet doorgaans heel goed wat zij wil. Zij is redelijk vasthoudend en zij buigt niet snel.

Voor Zuidoost Brabant heeft zij samen met haar adviescommissie een heel helder beeld over de weg die dit deel van Brabant zou moeten volgen. Zij legt daarbij de nadruk op de voortzetting van de samenwerking binnen het SRE. Er zouden meer taken naar het SRE moeten in plaats van minder. Met dit standpunt  gaat zij hiermee rechtstreeks in tegen de vigerende afbraakpolitiek van het SRE waar de regio op inzet. Dat is natuurlijk tegen het zere been van de groep burgemeesters die  momenteel binnen het SRE de dienst uitmaken.

Enige tijd geleden was er een besloten gesprek van een delegatie SRE-bestuurders en de commissie. In de laatste openbare portefeuillehoudersvergadering  deed db-lid Hans Ubachs bij afwezigheid van Rob van Gijzel verslag van dit gesprek. Ubachs veegde de vloer aan met haar ideeën over de transformatie van het SRE. De adviescommissie wil versterking van het SRE en zekere geen verdere afbraak. Ubachs nam geen blad voor de mond. Nogal ondiplomatiek zei hij dat Huijbrechts zich opstelde als de ongekroonde koningin van Brabant. Dit alles belooft veel vuurwerk als de commissie over enige tijd met haar eindrapport komt! Dergelijke kwalificaties  werken meestal contra-productief. Voor het artikel zelf KLIK HIER

Het ED dat op donderdag 4 april de ondiplomatieke reactie van Ubachs naar buiten bracht, dook dezelfde dag nog dieper in het verhaal en stak zijn licht op verschillende burgemeesters uit de regio. De staalkaart aan meningen en opvattingen die de krant publiceerden, loog er niet om. Allerlei burgemeesters buiten de Peel reageerden op de plannen voor samenwerking inde Peel. De plannen die in de richting gaan van een ambtelijke fusie, zijn niet onomstreden bij deze functionarissen. De burgemeester van Nuenen, een gemeente die zelf niet eens kan skiën, vindt dat de Peelgemeenten meteen voor de zwarte piste kiezen. Het lijkt er op dat hij niet weet wat hij zegt!

Daags na deze opvallende inkijk in wat regioburgemeesters denken, schreef het ED  een artikel “ Hoe democratisch zijn 21 burgemeesters? ” Dit naar aanleiding van onvrede van Mieke Verhees, de fractievoorzitter van de PvdA in Eindhoven over de opheffing van  het duikteam van de regionale brandweer.  Niet helemaal toevallig,dit artikel, denk ik dan !

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185