dinsdag 23 april 2013



Het laatste zittingsjaar

De gemeenteraad is bezig met het laatste jaar van deze zittingsperiode. De nadruk ligt op het afhandelen van de lopende zaken moeten; tegelijkertijd moeten de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 getroffen worden.

Terugblikkend kunnen we stellen dat Laarbeek het in vergelijking met vele andere gemeenten bepaald niet slecht doet. Het scoort goed op verschillende lijstjes en benchmarks. Op de onderwerpen die er werkelijk toe doen, zit de raad redelijk goed op een lijn. Keerzijde van deze ontwikkeling is dat het publieke debat op de achtergrond is geraakt. Het college regelt heel veel zaken op een technocratische manier zonder intensieve discussie met de raad. De meeste partijen vinden dit wel best.
Ik zou willen dat de raad meer activistisch zou zijn. Nu word je als raadslid op alle mogelijke momenten overvallen. Zo merkte ik een deze dagen heel toevallig op Twitter dat Laarbeek de complimenten van Binnenlandse zaken kreeg. De gemeente  Laarbeek heeft met behulp van sociale innovatie de BAG en WOZ-processen efficiĆ«nter ingericht. In het persbericht van het ministerie staat:
“ Door de werkzaamheden voor de beide basisregistraties af te stemmen met de afdelingen kan er veel efficiĆ«nter en meer in samenhang gewerkt worden. De werknemers van de diverse afdelingen hebben gezamenlijk gezocht naar verbeteringen.”
Voor dit project heeft de gemeenten subsidie ontvangen van de Europese Gemeenschap. Ik vind het heel vreemd dat wij als raadsleden hiervan nauwelijks iets wisten. Het college heeft de raad bij dit project niet betrokken. Het toont voor mij aantoonbaar aan hoezeer de organisatie en raad twee gescheiden circuits zijn geworden. Dit uit elkaar groeien van wat er binnen de organisatie gebeurt en de werkzaamheden van de raad baart mij zorgen. Dit moet op de duur tot fricties leiden.
Terwijl de raad steeds meer de grip op de organisatie verliest,  streeft de raad  naar meer burgerparticipatie. Bij al haar goede bedoelingen  lukt het haar echter niet dit concreet ingevuld te krijgen. Hier en daar zie je al frustratie ontstaan. Het Laarbeeks Krantje verwoordt dit het duidelijkst. Echter, tot op heden doet de raad hier weinig of niets mee. En als er al iets gebeurt,  gaat het allemaal veel te traag, wat onvermijdelijk weer nieuwe frustraties oproept.

Er zijn de laatste tijd ontwikkelingen en tendensen te bespeuren, waar wij als CDA niet zo gelukkig mee zijn. De raad laat zich steeds meer op afstand zetten. Waarschuwingen onzerzijds dat de raad zich hiermee op een zijspoor laat zetten en onze oproepen tot meer discussie in de raad , worden door de coalitiepartijen niet serieus genomen. De dorpspartijen hebben beleid en uitvoering steeds meer in handen van het college van B en W gelegd. Van PNL en ABL verwachtten wij niets anders; met name van de Werkgroep valt ons dat vies tegen.

De raad zou  meer op haar ponteneur moeten gaan staan.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185