donderdag 25 april 2013


  

Peel 6.1 geen opstap naar herindeling


  
Het plan om vanaf 2014 één gezamenlijke ambtelijke organisatie voor Helmond en de vijf omliggende Peelgemeenten op te zetten, is géén opstap naar een grote herindeling. Dat beklemtoonden burgemeester Elly Blanksma en wethouder Frans Stienen van Helmond maandagavond in een raadscommissie. Blanksma en Stienen herhalen deze bezweringsformule zo vaak,  dat het te denken geeft. In de raadscommissie in  Helmond  zei Frans Stienen:

"Het is spannend in bestuurlijk Nederland. Als het ons lukt om in de Peel zo te gaan samenwerken, laten we aan minister Plasterk zien dat Den Haag geen herindeling van bovenaf hoeft op te leggen."

Was het maar zo simpel, denk ik dan. Als je goed om je heen kijkt zie je dan de Nederlandse gemeenten hopeloos achterlopen In de zorg, het onderwijs , de woningcorporaties vinden grote transities plaats. De Nederlandse gemeenten bewegen niet en houden krampachtig vast aan oude structuren, daterend van uit het midden van de 19e eeuw.
De Helmondse raad sprak maandag brede steun uit over 'Peel6.1', het plan om op veel terreinen één beleid én bedrijfsvoering op te gaan zetten. Ook Someren heeft zich al uitgesproken voor de samenwerking. De komende weken geven ook de raden van  Gemert-Bakel, Asten, Deurne en Laarbeek hun oordeel over 'de eerste 'denkrichting', zoals Blanksma het noemde.  Deze laatste uitdrukking – denkrichting – geeft te denken voor een stuk dat gepresenteerd is als beleidsvisie voor samenwerking. Het lijkt mij een stap terug, evenals de benaming koersdocument die ik deze dagen ook gehoord heb.
In Helmond waren ook kritische geluiden. De SP vreest dat de afzonderlijke gemeenteraden bij gezamenlijk beleid minder invloed krijgen of misschien wel heel stroperig. Ook was er aandacht voor de democratische legitimiteit en de zorg over de cultuurverschillen tussen stad en platteland. Stienen was heel duidelijk : "Wij gaan niet de grote broer spelen die het voor de kleintjes wel even regelt." Helmond dat een ogenblik wel iets zag in het idee van de centrumgemeenten zoals de commissie Huijbrechts zich voorstelde voor West-Brabant is schielijk hierop teruggekomen en wil zijn rol in De Peel vorm en inhoud geven. Terecht . Hoe dit alles zich gaat verhouden tot het idee van de twinsteden en de nauwe samenwerking van Helmond met Deurne moet zich nog uitkristalliseren.
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185