woensdag 17 april 2013


Leeuwendaal over fusies

Begin van deze maand heeft Bureau Leeuwendaal een rapport gepubliceerd over gemeentelijke fusies en samen werkingsverbanden. De meest pregnante conclusie in het rapport was voor mij dat de eigenheid van kernen in een aantal fusiegemeenten niet alleen behouden,maar zelfs versterkt is. Dat geluid hoor je niet vaak!

Ook frappeerde mij de conclusie dat veel samenwerkingsorganisaties  juist een fusie willen voorkomen, waardoor een  bepaalde systematiek van verrekenen nodig is. Bureau Leeuwendaal concludeert dat integrale ambtelijke  vormen van samenwerking waarbij veel  gemeenten betrokken zijn (meer dan drie) en waar grote verschillen voor wat betreft profiel  en visie bestaan wel kunnen bestaan, maar slechts beperkt efficiĆ«nter zullen zijn dan zelfstandige gemeenten. Dat is een waarschuwing die we bij een ambtelijke fusie in gedachten moeten houden. Ik denk dat de opmerking klopt.

Leeuwendaal geeft aan het einde van het rapport een elftal tips en trucs voor gemeenten die aan fusie denken. Ik geef ze hier weer:

De lokale context bepaalt of herindeling dan wel samenwerking de beste optie is. Hetzelfde geldt voor de optimale schaalgrootte. Door verschillende gesprekspartners is wel aangegeven dat besluitvorming binnen (soms vele verbanden van) samenwerking vaak aanzienlijk meer energie kost dan de besluitvorming binnen een gefuseerde organisatie. En efficiency is wel wat nodig is om bestuurskrachtig te kunnen opereren. Vanuit die gesprekken geven we degenen die de intentie tot gemeentelijke fusie of samenwerking hebben het volgende mee:
1.Werk samen vanuit een gedeelde visie; zorg voor centrale regie;
2. Zorg voor voldoende vertrouwen tussen de sleutelfiguren (of begin er anders niet aan);
3. Investeer in leiderschap en voorbeeldgedrag;
4. Maak iedereen betrokken, maar blijf altijd beoordelen vanuit het perspectief van de klant;
5. Zorg voor openheid en realisme; deel successen en maak pijnpunten bespreekbaar;
6. Investeer in (digitale) dienstverlening;
7. Laat opschaling van de organisatie gepaard gaan met een decentraal kernenbeleid;
8. Investeer in kwaliteit en gewenste verantwoordelijkheid van medewerkers en maak gebruik van altijd aanwezige ontwikkelpotentie;
9. Zorg voor (centrale) huisvesting waarmee de organisatie de komende jaren in kan gaan;
10. Neem op onderdelen de tijd, maar zorg ook voor een strakke en heldere planning;
11. Hangt er iets in de lucht; een goede clash (liefst aan het begin van het proces) kan de samenwerking helpen!

Wie het rapport wil lezen: KLIK HIER 
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185