donderdag 9 februari 2012


Twee moties

 


Aan het begin van de raadsvergadering van 2 febr. deelde  De Werkgroep mee dat zij haar motie over de opslag van kernafval op of onder het grondgebied van de gemeente Laarbeek introk. Als motivatie voerde zij aan dat de bouw van een tweede kerncentrale bij Borsele voorlopig niet doorging.  Eigenlijk was dit een oneigenlijk argument. De hele consternatie is immers ontstaan door het onderzoek dat het Rijk aangekondigd heeft naar de meest geschikte plaats voor de opslag van kernafval. Een van de te onderzoeken gebieden is Zuidoost Brabant. Het besluit zal pas vallen in 2014.Meer dan 70 gemeenten hebben uit voorzorg  al een dergelijke motie aangenomen. Ons bevreemdde het dan ook dat De Werkgroep haar motie introk. De Werkgroep had iets beter op de kaart van de zoekgebieden moeten kijken.

De CDA-motie over het aantrekken van deskundigen om het college te ondersteunen bij de onderhandelingen over de inpassing van der Oost-West verbinding, werd met algemene stemmen aangenomen. Laarbeek begint vooruit te kijken en bijt zich niet meer langer vast in het verzet tegen de weg. De  Laarbeekse partijen beginnen te beseffen dat dit onproductief is. Het raadsbezoek aan Midden-Delfland heeft bij velen gelukkig de ogen geopend. Door op tijd strategische allianties aan te gaan, valt er meer te bereiken dan met een alleen maar verzet en herhaling van over bekende standpunten.

Het bovenstaande dacht ik tot de commissievergadering RO van woensdag j.l. Opnieuw bleek dat commissieleden en wethouder nog steeds vast zitten in het oude stramien. Van Zeeland ging zich weer beroepen op het bestuurakkoord en zat weer met een aantal commissieleden dicht bij een neen tegen de weg, als deze niet op de Laarbeekse voorwaarden wordt aangelegd. Zo schiet het niet op. Deze insteek levert niets op. Als er meer moet dan de minimale variant, is het allereerst zaak te zorgen voor de benodigde financiën. Van Zeeland zou hierop primair moeten insteken.

Ondertussen zijn  de verschillende klankbordgroepen van start gegaan. Ook de klankbordgroep voor de westelijke afbuiging. Wij hopen dat de verslagen van de klankbordgroepen snel openbaar worden gemaakt. Dit geeft iedereen duidelijkheid. Gegevens komen op de website van de provincie. KLIK HIER

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185