dinsdag 28 februari 2012


De kerkgracht


Op  15 febr. stond het volgende bericht in  het ED:


“ LIESHOUT - Het onderhoud van de gracht en het terrein van de Lieshoutse kerk wordt een gedeelde verantwoordelijkheid voor het parochiebestuur en de gemeente Laarbeek. Dit plan van de gemeente Laarbeek moet nog wel met het bestuur besproken worden. "Tot nu toe werd het onderhoud van het kerkterrein altijd gedaan door de vele vrijwilligers van de kerk.
Daarover willen we nu goede afspraken maken", verklaart wethouder Theodoor Biemans.

Het is de bedoeling dat de 70.000 euro die een jaar geleden voor het onderhoud opzij gezet is, ter beschikking komt van het kerkbestuur. De gemeente hangt daar wel de voorwaarde aan vast dat dit bedrag wordt beschouwd als afkoopsom van alle te verrichten werkzaamheden aan de gracht. 

Biemans: "De beschoeiing langs het talud is weggezakt en de twee bruggetjes worden vernieuwd." Ooit heeft de Lieshoutse gemeenteraad besloten dat de gemeente het onderhoud van de gracht doet. De verantwoordelijkheid daarvoor blijft daar ook, alleen komt de uitvoering van het werk bij het parochiebestuur te liggen. 

Verder streeft de gemeente naar een aanpassing van de eigendomsverhoudingen. Het binnenterrein is eigendom van het kerkbestuur, maar de gracht heeft twee eigenaren. Biemans: "De kadastrale grenzen lopen kriskras over de gracht heen." Hij zou graag zien dat de grens rechtgetrokken wordt, zodat de gracht in zijn geheel eigendom wordt van de gemeente, in plaats van in stukjes.

Bij lezing van dit artikel vroeg ik me af in  hoeverre dit in overeenstemming met het .B en W- Besluit van 7 febr.j.l. was. Het besluit luidde:



Gestreefd Kerkgracht wordt naar een situatie waarbij de gemeente Laarbeek eigenaar wordt van de kerkgracht en de verantwoordelijkheid behoudt voor het beheer en onderhoud daarvan.
2.   Gestreefd wordt naar een situatie waarbij de parochie eigenaar blijft van het binnenterrein en de verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud daarvan overneemt.
3. De gemeente treedt in overleg met de parochie om een en ander in een definitieve overeenkomst vast te leggen.
4. Het volledige krediet van € 70.000,- dat reeds op 11-1-2011 beschikbaar is gesteld wordt nu ter beschikking gesteld van de parochie onder de voorwaarde dat dit bedrag wordt beschouwd als afkoopsom voor alle te verrichten werkzaamheden aan de kerkgracht.
5. Ingestemd is met gemeentelijk toezicht op de kwaliteit van de door de parochie uit te voeren werkzaamheden aan de kerkgracht


Waarom de kerk het werk aan de gracht laten uitvoeren als de gemeente eigenaar wil worden van de gehele gracht en de gemeente Laarbeek als rechtsopvolger van de gemeente Lieshout de verplichting heeft de gracht te onderhouden? Ik kan de logica van dit besluit niet helemaal volgen. Als je van een aangegane verplichting af wilt of deze wil wijzigen, zeg dat dan en draai er niet omheen!

Dat de gemeente de zaak wil normaliseren, is heel normaal. Ik kan het me zelfs goed voorstellen. Er is ook niets mis mee met het scheiden van het onderhoud van de gracht en het binnenterrein. Maar doe er dan s.v.p. niet zo moeilijk over!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185