zondag 12 februari 2012


Reglement van orde


Door een interventie van het CDA ontstond er ook een discussie over het voorstel tot aanpassing van het reglement van orde. Het punt was geagendeerd als een hamerstuk;op voorstel va het CDA werd het een bespreekpunt.

Het CDA had principiĆ«le bezwaren tegen de voorgestelde wijziging van het reglement. De wijziging behelsde dat commissieleden fractievoorzitters zouden  kunnen vervangen in het Presidium. Het Presidium zou je het dagelijkse bestuur van de raad kunnen noemen. In het Presidium wordt o.a. de raadsagenda opgesteld.In het voorstel werd deze oplossing gepresenteerd als een praktische oplossing. Eenmanspartijen kunnen  hebben nu eenmaal geen 2e raadsleden die de fractievoorzitter bij afwezigheid kunnen vervangen. In de praktijk blijkt het voor deze partijen lastig te zijn om altijd aanwezig te zijn op de bijeenkomsten van het presidium. Om hierin te voorzien was deze oplossing geboren.

Volgens het CDA ging het veel te ver om commissieleden ( niet raadsleden dus ) te betrekken bij de opstelling van de raadsagenda. De raad gaat immers over haar eigen agenda. Het voorstel was o.i. ingegeven door een verkeerde soort van solidariteit met eenmansfracties.Wij kregen in de raad alleen steun van een tweetal leden van PNL die onze principiƫle bezwaren deelden. Dit was onvoldoende om de wijziging tegen te houden.

Overigens zou het reglement een goed tegen het licht moeten worden gehouden. Er zitten immers meer punten in die knellen. De burgemeester erkende dit ook en deed de suggestie eens met een paar leden van de raad naar dit reglement te kijken. Hier is inderdaad alle reden voor. Er moet dus niet te lang gewacht worden om dit op te pakken.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185