zondag 5 februari 2012


De raad over Rooijseweg 16a


Onverwacht kreeg de behandeling van het voorstel om een woning aan de Rooijseweg in Mariahout die al meer dan 60 jaar bewoond wordt niet te legaliseren, een heel merkwaardig staartje.

Het college stelde voor niet mee te werken aan het verzoek de bestemming van Rooijseweg 16a te wijzigen in een woonbestemming. De bewoning van het bijgebouw is strijdig met het bestemmingsplan. De realiteit is echter dat dit al meer dan 60 jaar zo is zonder dat daar tegenop getreden is. Bij de diverse wijzingen van het bestemmingsplan buitengebied is hier geen aandacht aan besteed. Pas eind 2008 is de gemeente actie gaan ondernemen om hieraan  een eind te maken. Zij baseert zich hierbij met terugwerkende kracht op het provinciale beleid dat geen verdere verstening van het buitengebied toelaat.

Het CDA en PNL konden niet akkoord gaan met het voorstel. Volgens ons klopte de argumentatie van geen kanten. De gemeente gebruikt het provinciale beleid als kapstol voor de juridische onderbouwing om geen medewerking te verlenen. Dit beleid van de provincie is van recente datum. De bewoning was al jarenlang een feit voor deze provinciale beleidsregel ingevoerd werd. De regel heeft ook geen terugwerkende kracht, omdat in het beleid sprake is van terugdingen van “ verdere ” verstening van het platteland.

Wethouder van Zeeland gebruikte als gebruikelijk weer heel veel woorden; de essentie liet hij echter onbesproken. Hij ging niet in op de juridische onderbouwing en beperkte zich tot een chronologisch relaas van de stappen die de gemeente sinds oktober 2008 gezet had. Bovendien bleek staande de vergadering dat hij de raad niet alle relevante informatie had verschaft.

Vreemd was dat de voorzitter op een bepaald moment een schorsing vroeg om te overleggen met de fractievoorzitters. Ik had verwacht dat hij gevoelige informatie zou willen delen met de fractievoorzitters. Daar is een overleg van voorzitter en fractievoorzitters normaliter voor bestemd Niets was echter minder waar: hij bracht alleen zijn bezorgdheid over de mogelijke consequenties van een afwijzing onder de aandacht van de fractievoorzitters. Daar heb je geen schorsing en een fractievoorzittersoverleg voor nodig! Het B en W-voorstel werd uiteindelijk verworpen door een raadsmeerderheid van PNL en het CDA.

Nu wordt het afwachten hoe loyaal en met welke kracht het college het raadsbesluit om wel te gaan legaliseren zal gaan uitvoeren.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185