donderdag 16 februari 2012


Algemeen Bestuur


Wat mij bij de bespreking van de Integrale nota handhaving Laarbeek 2012-2016 in de commissie RO al opviel, speelde in nog versterkte mate in de commissie Algemeen Bestuur bij presentatie van het spreidingsbeleid coffeeshop door de werkgroep Kortman.

De Integrale nota handhaving is zoals de opsteller benadrukte een kadernota: de raad geeft hierin de kaders voor handhaving weer. De commissie RO had het niet over de kaders ,maar vooral over uitvoering. Het wilde maar niet duidelijk worden dat de raad daar niet overgaat: uitvoering van de handhaving is een taak van het college. De raad moet zorgen voor een duidelijk kader hiervoor. In de nota gebeurt dit.

Iets dergelijks speelde ook bij de presentatie van de Werkman Kortman. Ook hier zat de commissie vooral op de uitvoering: hoe zal het worden? De werkgroep was veel meer een inventarisatie-commissie: hoe is de situatie nu? Uitdrukkelijk zei de voorzitter dat de werkgroep geen advies zal uitbrengen over de wietpas. Dit zal voorzitter van Gijzel en het Regionaal College doen.

Kortman gaf een overzicht van het aantal coffeeshops in Eindhoven en Helmond. Het aantal in Eindhoven zal door de nabijheid van scholen teruggaan van 15 naar 11; in Helmond komen waarschijnlijk 2 coffeeshops. In de regio gebruikt 5%. In Laarbeek zijn dat er ong. 300. 45% schaft  het spul aan in de coffeeshops.   Voor een coffeeshop kunnen max.2000 passen worden uitgeschreven. Over de wijze waarop e.e.a. geregeld gaat worden is nog niet alles bekend.

Belangrijkste stellingname van de werkgroep is dat het drugsbeleid een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de regio is. Volgens de werkgroep zullen er waarschijnlijk een 7-tal nieuwe coffeshops in de rand om Eindhoven en Helmond komen.

Binnen het kader dat de werkgroep zichzelf gesteld had, was het een heel verhelderend verhaal. Hoe het er allemaal gaat uitzien, is nog absoluut onduidelijk. Dit laatste intrigeerde de commissie het meest. Daarbij accepteerden zij klaarblijkelijk de gezamenlijke verantwoordelijkheid en de coffeeshops in de randen van de steden.  Heel belangrijk gaat het gemeentelijke veiligheidsplan worden dat binnenkort opgesteld moet worden. Of onze invloed hierop groot zal zijn, waag ik te betwijfelen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185