maandag 13 februari 2012


Minimabeleid


Vorige week werden weer de gebruikelijke commissievergaderingen gehouden. Alle commissies vergaderden weer met uitzondering van Openbare Werken. Steeds duidelijker wordt dat deze commissie overbodig is. Er zijn nu eenmaal keer op keer te weinig agendapunten om deze commissie een keer per zes weken bijeen te laten komen. Iedereen erkent dit, maar de coalitie wil om haar motiverende redenen nog steeds niet van een wijziging weten.

Belangrijkste agendapunt in de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling was de notitie herijking minimabeleid gemeente Laarbeek 2012. De voorzitter van de cliëntenraad, Ad Rovers, maakte als inspreker een aantal behartenswaardige opmerkingen. Fijntjes wees hij de commissie op de passage in het coalitieakkoord over het zoveel mogelijk ontzien van vrijwilliger en minima en de door de raad op 10 november 2011 unaniem aangenomen motie over de minima. Hij complimenteerde de gemeente met deze principiële stellingname.

Dit smaakte natuurlijk zoet. Maar de euforie was van korte duur. Rovers zette snel de commissie met beide benen op de grond met zijn constatering dat het college de motie slechts gedeeltelijk had uitgevoerd. Volgens hem had het college geen maximaal gebruik had gemaakt van de mogelijkheden die de regelgeving bood. Uit angst voor financiële risico’s had het college gekozen voor een beleidsarme invoering. Hierbij had hij vooral de langdurigheidstoeslag en de kwijtscheldingsregeling gemeentelijke belastingen op het oog.

Op de keeper beschouwd sneed zijn kritiek wel degelijk hout. De motie had het college een duidelijke opdracht met betrekking tot het minimabeleid meegegeven. In de notitie was dit niet terug te vinden. Verder is het natuurlijk zo dat je als raad geen verwachtingen mag wekken, waar je later niets of onvoldoende mee doet. Zeker als dit gebeurt bij de zwakste groep in onze samenleving, is dat kwalijk. Eerst je solidair verklaren met de zwaksten en ze vervolgens in de kou te laten staan, kan natuurlijk niet. Wie zich solidair verklaart, moet ook solidair blijven.

 De commissie deed m.i. te weinig met de kritiek van de cliëntenraad; zij ging in op allerlei onderdelen en details van de voorgestelde regeling, maar ging voorbij aan de principiële vragen die Rovers aan de orde stelde. Jammer. Zelfs de PvdA die de motie had ingediend, ging hierop niet in.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185