maandag 6 februari 2012


OZB-stijging van 12%


Het Laarbeekse college van B en W geeft steeds hoog op van de lage lasten die de gemeente de Laarbeekse burger oplegt. Als je de wethouder van financiën hoort, is het in Laarbeek euforisch: hij wordt niet moe om iedere keer weer te benadrukken dat Laarbeek zo ongeveer de goedkoopste gemeente van het land is. Met grote gretigheid zegt zijn partij hem dit bij herhaling na. Het beeld blijkt echter niet te kloppen. De werkelijkheid ligt enigszins anders.

 Als je het staatje ziet dat het ED op zaterdag 4 febr. publiceerde, zie je een heel ander beeld oprijzen. In alle staatjes van het ED zit Laarbeek bij de vergelijking van de regiogemeenten boven in de middenmoot. De stijging van de OZB is in Laarbeek zelfs het hoogste na Asten en komt uit op nominaal 12,4 %. Laarbeek verhoogde de OZB van € 186 in 2011 naar € 209 in 2012.

Al met al is een heel ander verhaal dan de wethouder van financiën ons steeds wil doen geloven. Laarbeek zit redelijk goed bij kas. De Laarbeekse burger heeft hiervoor gezorgd door de vrij hoge OZB op basis van een voorzichtige taxatie. De wethouder van financiën heeft de raad altijd voorgehouden dat de totale opbrengst van de OZB slechts met 3% zou stijgen. Als de gemiddelde daling van de taxatiewaarden ruim 6% bedraagt, komen wij op een stijging van ongeveer 9%. Dit zou betekenen dat de gemeente de OZB in strijd met de afspraken bovenproportioneel verhoogd heeft of dat er onvolkomenheden zitten in de gehanteerde berekeningsmethode. Reden voor het CDA om schriftelijke vragen aan het college te gaan stellen.

Vraag is overigens wel hoe betrouwbaar de gegevens van het ED zijn. In ieder geval hebben wij moeten constateren, dat er in het overzicht van de tarieven van de afvalstoffenheffing bij de grijze container bij Laarbeek een foutief tarief is berekend. Als deze fout alleen bij Laarbeek is gemaakt, wordt het beeld voor onze gemeente nog slechter.

We wachten eerst maar eens de antwoorden op onze schriftelijke vragen aan het college af.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185