woensdag 8 februari 2012


De Raad over de Woonvisie 2


De bijdragen van de PvdA en De Werkgroep in de eerste instantie van het debat over de Woonvisie waren zonder meer voortreffelijk. Mevr. Greet Buter miste zoals het CDA  de visie in het stuk.  “ Het is te veel van het oude en te weinig vernieuwend ” Ook zij merkte op dat de leefbaarheid er in de nota maar heel bekaaid af kwam. “ Het gaat bijna uitsluitend over stenen”  was haar conclusie. Zoals te verwachten vroeg zij aandacht voor de sociale woningbouw.

Jos Gruijters (De Werkgroep) miste vooral kenniswerkers als doelgroep en diende daarom namens zijn partij een amendement in. “Er zou voor kenniswerkers een aantrekkelijk woningaanbod ontwikkeld moeten worden in Laarbeek. “ zei Gruijter. Hiermee legde hij de vinger op een duidelijke omissie in de Woonvisie. Ook had hij natuurlijk aandacht voor de evenredige verdeling van het bouwvolume over de verschillende Laarbeekse kernen.

Centraal thema in alle beschouwingen was het punt van de arbeidsmigranten. In de commissie was dit al uitgebreid aan de orde gekomen.  In de  raad bleek dat PNL niet afgedaan had van haar rigide standpunt. Volgens van Dijk en van de Zanden hoorde dit onderwerp niet thuis in de Woonvisie. De arbeidsmigranten die een huurwoning wilden konden volgens PNL  gewoon achteraan inde rij van woningzoekende aansluiten. “Laarbeeker eerst dus ” zo meende ik dat te moeten samenvatten. Voor het overige deel van de raad was het geen discussie: de aandacht voor arbeidsmigranten dient een plek in de Woonvisie te hebben.

 Ben Swinkels van De Werkgroep vroeg zich in dit verband af waar de benaming moelanders, arbeidsmigranten etc. toch vandaan kwam. Ik denk dat dit heel duidelijk is: het PVV- gedachtegoed dringt langzaam maar zeker steeds dieper in onze maatschappij door en beïnvloedt het denken. De term moelander is natuurlijk een door en door discriminerende en suggestieve benaming, die we absoluut niet in de mond moeten nemen.

Wethouder van Zeeland werd tijdens de beantwoording meerdere malen onderbroken door interrupties. Hij riep dat zelf ook wel enigszins op door te ongestructureerd en met veel te veel woorden te antwoorden. Het gevolg was wel dat het steeds minder over de visie zelf en steeds meer over details ging. Dat was jammer.

De Werkgroep had een amendement over de kenniswerkers voorbereid. Evenals het CDA vroeg deze partij aandacht voor deze doelgroep. Wij hadden al geconstateerd dat de passage over de kenniswerkers uit de nota was geschrapt. Waarschijnlijk was dit gebeurd naar aanleiding van de reactie van het SRE en Helmond. Ook De Woningingstichting Laarbeek zag voor Laarbeek geen rol op dit terrein weggelegd. Met De Werkgroep waren wij van mening dat er in de Woonvisie een verwijzing naar kenniswerkers moest worden opgenomen. Gelukkig vond de raad in zijn totaliteit dat ook.

Voor  reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185